Alapvető emberi igényünk a tiszta, higiénikus környezet, fontos odafigyelnünk azonban, hogy ezt milyen eszközökkel és módszerekkel tudjuk elérni. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a mai modern tisztítószerek nemcsak egészségünkre, de környezetünkre is fokozottan károsak. Ajánlott tehát a környezetbarát alternatívákat alkalmazni, ezeket manapság már könnyen, sok üzletben elérhetjük.Magyarországon a környezetbarát tisztítószereken (általános és szaniter tisztítószer, ablak tisztítószer, mosószer, mosogatószer) leggyakrabban előforduló hiteles tanúsítás az EU Margaréta, melyet 1992-ben vezettek be az Európai Unió önálló ökocímkéjeként.


kornyezetbarat-termek ecolabel
cleaningright aise


Az EU Margarétát és hazánk ökocímkéjét, a magyar Környezetbarát termék védjegyet azok a tisztító-és mosószerek nyerhetik el, melyek életciklusuk minden szakaszában minimális környezetterhelést okoznak. Ez azt jelenti, hogy a gyártási fázisban kerülni kell a káros anyagok használatát, az illékony szerves vegyületeket, biocidokat, törekedni kell a csomagolás tömeg-hasznosság arányának növelésére. A használati fázisra vonatkozóan megbízható vevőtájékoztatóval és használati utasítással kell ellátni a terméket. Az életciklus végén a tisztítószerek nagy része a csatornában végzi, ezért a vízi szervezetekre gyakorolt mérgező hatást minimalizálni kell és a felületaktív anyagok biológiai lebonthatósága pedig kötelező előírás.A védjegyhasználati jogra mindkét címke esetében nyilvánosan, önkéntesen és folyamatosan lehet pályázni.

Érdemes megemlíteni még a „Charta a Fenntartható Tisztításért” elnevezésű, egész Európára kiterjedő kezdeményezést. A Charta logói tisztítószereken, mosószereken, textilápolókon és számos egyéb hasonló típusú terméken láthatók, ezek azonban nem azonos termékminősítési szempontrendszert takarnak, mint a korábban bemutatott ökocímkék. Különlegességük, hogy teljesítik a tisztítószer-ipari egyesület önként felállított szigorú előírásait, valamint gyártóik törekszenek a fenntarthatósági teljesítményük javítására.Diófási Orsolya

okleveles műszaki menedzser, környezetmenedzsment szaktanácsadóSURVIVE ENVIRO

 Környezetmenedzsment Tanácsadó

Nonprofit Kft

www.survive.huHeti_Zoldseg_logoZeti Zöldség, blog a fenntartható fogyasztásról, életmódról

www.facebook.com/hetizoldseg 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!