Az egész szubkontinensen elterjedt, ugyanis Indiában, Kínában, Ázsia több részén, a Közel-keleten, Észak-Afrikában, valamint Ausztráliában is említik történelmi feljegyzések, gyógyászati célokra is használták, valamint konyhai felhasználásáról szintén akadnak leírások.

Az ayurveda a hagyományos indiai gyógyító rendszer, amely ötezer éves alapokon nyugszik és valamennyi ősi orvostudomány alapjául szolgál. Az ayurveda szanszkrit eredetű szó, melyben az „ayu” az életet, míg a „veda” tudást, tudományt jelent, így tevődik össze az Ayurveda szó, vagyis az Élet Tudománya. Több,  mint 1500 gyógynövény alapos ismerete, köztük a szent bazsalikom részletes dokumentációja áll az ayurveda birtokában, számos pozitív hatással.A Tulsi rendkívüli hatását már az ókorban felfedezték és az utóbbi néhány évtizedben a modern tudomány is rátalált: egyre több kutatás zajlik különleges erejének bizonyítására. A nyugati társadalmakban kevéssé ismert növény, azonban az ősi ayurvedikus orvoslás már évezredek óta használja a mentális és fizikai egészség megőrzés érdekében, illetve fiatalító kezeléseknél.
A Tulsi, a Szent Bazsalikom tudományos neve Ocimum sanctum. Jelentése: összehasonlíthatatlan, páratlan.

Indiában minden házban találunk bazsalikomot, ugyanis azt tartják, hogy tisztító hatással rendelkezik. Megköti a pozitív ionokat, gerjeszti a negatív ionokat és a napsugarak által ózont szabadít fel.  Megfázásos esetekben, köhögéskor a Szent Bazsalikom antibakteriális, nyákoldó és köptető hatása támogatja a légzőszervünk egészségét. Összetevőinek révén lassítja az öregedési folyamatokat.
A Szent Bazsalikom levelei széles körben használatosak egészségre jótékony hatásai miatt, de minden részét felhasználják gyógykészítmények készítéséhez. A Tulsit leginkább egyszerű teaként fogyasztják, de gyakran ízesítési célból más gyógyfüvekkel keverik.

Az Ayurveda rendkívül széles skálán kínál megoldást a különböző problémákra a gyógynövények erejét kihasználva. A Tulsi hatóanyagai rendkívül eredményesek lehetnek számos területen – amint az a leírtakból is látszik - így már nem csak az ayurvedikus gyógyászat ismeri, de a modern orvoslás is kezdi felfedezni.

www.garuda.hu