Kölyökkorban fontos az alapvető szabályok megtanítása és betartása. Ezért a játékosan tanítsd meg az alap parancsokra, mint az „Ül!”, „Fekszik!”, „Marad!”, „Engedd!”, „Hozd!” stb. Mindig figyelj arra, hogy mivel tudod motiválni, és hogy mindig izgatott legyen, amikor tanítani akarod. A kötéljátékok nagyon hasznosak kiskorban, hiszen a húzás fejleszti az agyat és jól le is fárad benne. Ugyanakkor óvatosnak kell lenned, ne húzza nagyon a kötelet, nehogy eldeformálódjanak a fogai vagy felsértse az ínyét. Mindent csak mértékkel!

Ha kötéljátékot keresel, figyelj arra, hogy:
•  masszív legyen
• lehetőleg festék és vegyi anyagoktól mentes legyen
• és ne tartalmazzon olyan műanyag részeket, amiket könnyen le tud rágni és lenyelni
Amikor már kinőtt kutyusod a kölyökkorból, akkor igazi kamaszként kezdi felfedezni a világot és mindennel játszani akar. Ilyenkor túlteng bennük az energia és alig lehet őket lefárasztani. Jól jöhet egy frizbi, teniszlabda vagy bármilyen játék, amit dobálni lehet, a kutyusod pedig mindig visszahozza neked. Ez neked is jó kis mozgás és ő is garantáltan fáradt lesz estére.


Idős korban már nem lesz annyira aktív fizikailag kutyád, de ez teljesen normális. Ebben az időszakban inkább arra figyelj, hogy szellemileg tartsd edzésben. Játssz vele bent a lakásban keresős játékokat, készíts neki szimatszőnyeget. Sok ízületi gondokkal küzdő kutyus van, főleg öregkorban, amit ilyenkor tehetsz és nagyon hasznos, hogy egy matracot fújj fel nem túl keményre és azon végeztesd kutyáddal az alap feladatokat. Ezek a feladatsorok edzésben tartják az ízületeket, az idegrendszert és jól le is fárasztják kutyádat.

Fontos, hogy minden játék és feladatvégzés valami jutalommal legyen lezárva, hiszen így lesz motivációja, hogy legközelebb is partnered legyen a játékban.
Egyre hamarabb sötétedik és egyre inkább be vagyunk zárva az otthonunkba, de telhet itt is aktívan az idő és tölthetünk hasznos időt kutyánkkal.

Remélem hasznosak a fenti ötletek és tippek.
Mindenkinek kellemes időtöltés kívánok négylábú családtagjával.
Aktív napot!
Magyari Deti
kutyaherbológus

www.mybulldogshop.com


A képeken található játékokról a fent megjelölt weboldalon lehet bővebben tájékozódni. Kérdés esetén pedig állunk rendelkezésére az oldalon található elérhetőségek egyikén.