A hipnózis egy természetes tudatállapot, amelyhez sok tévhit kapcsolódik.

Ha a hipnózisról esik szó, legtöbbünknek Thomas Mann Mario és a varázsló című kisregénye jut eszünkbe, amelyben Cipolla, a mágus arra vette rá Mariót, hogy megcsókolja őt. Ez azért következhetett be, mert Mario a hipnózis alatt szerelmét látta a mágusban. A regényben vázolt helyzet persze messze van a valóságtól.

A hipnózis egy módosult tudati állapot, amelynek legfontosabb jellemzője a mély ellazulás és a koncentrált figyelem. Ez az állapot a hipnotizőr instrukciói következtében jön létre.
A terápia során felszabadul a lélek, szemléletünk, önmagunkhoz és másokhoz való viszonyunk változik. Ez a mély tudatállapot segíthet elengedni a problémákat, a múltat, felderíteni okokat, és kioltani azokat. Segít az önértékelési-, önelfogadási-, életvezetési zavarok kiküszöbölésében.
Hatékony lehet káros szenvedélyek elhagyásában kiegészítő terápiaként, eredményesen kezelhetőek vele a pszichoszomatikus betegségek, és a depresszió.

A hipnózissal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdések

Mindenki hipnotizálható?
Vannak, akik könnyebben, mások nehezebben élnek át hipnózist, de valamilyen mértékben mindenki hipnotizálható. A változások létrejöttéhez nem szükséges mély hipnózist létrehozni.
Akarata ellenére senki nem hipnotizálható. A hipnózis létrejöttéhez az alany akarata és együttműködése szükséges.
Tévhit az is, hogy a hipnózisban lévő ember elveszíti a kontrollt - a hipnotizált személy tudatában van annak, ami vele történik, és erre később is emlékszik.

Hogyan jön létre hipnózis?
A hipnotizőr instrukciói következtében az alany figyelme beszűkül és testileg, lelkileg ellazul. Csak külsőleg hasonlít az alváshoz. A személy csukott szemmel, mozdulatlanul ül, de észleli, hogy mi történik körülötte és mindennek tudatában van. A hipnotizált személy nem tesz semmi olyat, amit éberen ne tenne. Semmit sem tesz, ami morális értékeivel ellentétes lenne.
Milyen érzés hipnózisban lenni?
A hipnotizált személy egy kényelmes fotelben, csukott szemmel, ellazultan ül. A képzelete élénkebbé válik, az érzések intenzívebbek lesznek, a tudattalan hozzáférhetőbbé válik. Sokan úgy érzik, hogy az idő múlása átmenetileg mintha megváltozna. A személy passzívan szemléli az élményeit. Egy kicsit ahhoz hasonlít, mint amikor nagyon belefeledkezünk valamibe, pl. egy filmbe, vagy a zenehallgatásba.

Mennyi ideig tart egy hipnózis?
Kb. fél óra. Utána az élményeket még megbeszélik. Általában 5 kezelés elegendő arra, hogy a változások elkezdődjenek.


Hipnózis a fogorvosnál

A hipnózisban jártas fogorvos (hipnodonta) segít a páciensnek ellazulni, gondolatait elterelni a félelem tárgyáról, elkalandoznia egy kellemes környezetbe, miközben a páciens mindvégig tudatában van annak is, ami a fogorvosi székben történik. A kezelés végén, kijőve a “transz” állapotból, mindenre emlékszik. Az emberek különböző mértékben hipnóbilisak, van aki annyira átéli az instrukciókat, hogy egyáltalán nem érez fájdalmat.
Azok, akik kevésbé hipóbilisak is pozitív tapasztalatokat szereznek, sokkal oldottabban, felszabadultabban állnak fel a kezelés után, és egyöntetűen állítják, hogy még ha volt is fájdalom, sokkal elviselhetőbb volt, mint éber állapotban.

„Öklendeznem kell,  amikor a fogorvos a számba nyúl”
„Az emberek nagy része félelemmel gondol a fogorvossal való találkozásra. Én még inkább ebbe a csoportba tartozom, mert több éve egy kellemetlen tünet gyötör: öklendeznem kell, amikor a fogorvos a számba nyúl. Még akkor is, ha csak az első fogaknál dolgozik és nem hátul. Ezért alternatív megoldásokat kerestem.
Még az altatás is szóba került, de megtudtam, hogy kisebb beavatkozásoknál, mint például a tömés nem alkalmazzák szívesen.
Nem nagyon hittem benne, hogy a hipnózis nálam működni fog, de legnagyobb meglepetésemre jól működött. A hipnózist úgy képzeltem, hogy elveszítem az önkontrollomat magam felett. De nem erről van szó. Valami olyasmire hasonlít, mintha félig aludnánk. Érzékeljük a környezetünket, van öntudatunk és döntéseket is tudunk hozni. Még beszélni és mozogni is tudunk. Ugyanakkor kicsit olyan, mintha egy függönyön keresztül érzékelnénk a dolgokat.
Ez a hatás nekem nagyon fontos volt, mert a kezelést sikerült öklendezés nélkül kibírnom. Ez régebben elképzelhetetlen volt. Ez a siker annyira felvillanyozott, hogy most már sokkal nyugodtabban megyek a rendelőbe.” K. Gábor

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!