A terpének olyan aromás olajok, amik ugyanazon mirigyekben választódnak ki, amelyek a kannabinoidokat is termelik, és amelyek az egyes kenderfajták jellegzetes illatukért, ízükért felelősek.

Más erős illatú növényekkel és virágokkal ellentétben a kenderben a terpének termelése első sorban adaptív célokat szolgál: például a károkozók elijesztése. Számos tényező befolyásolja a terpének termelését, ideértve az éghajlatot, az időjárást, az érlelést, a használt trágyákat, a talaj típusát, de még a napszakok is. Eddig körülbelül 200 különféle terpént azonosítottak a kender növényben, és minden törzs, de még a törzseken belül az egyedek is egyedi terpén profillal rendelkeznek.

A terpének kulcsszerepet játszanak a különféle kender törzsek pszichés és fizikai gyógyhatásában. Egyes terpének elősegítik a relaxációt és a stresszoldást, míg mások elősegítik a fókuszt és az éberséget. A mircén például számos pihentető kender törzsben megtalálható. A terpinolént általában felemelő, energizáló törzsekben találhatjuk nagyobb mértékben.

Bármely adott terpén hatásprofilja megváltozhat más vegyületek jelenlétében a társas hatás jelenségnek köszönhetően. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük az egyes terpének hatásait, más terpének jelenlétében.

Dr. Ethan Russo 2011. szeptemberi jelentése a British Journal of Pharmacology-ban a terpenoidok széles körű terápiás tulajdonságait tárgyalja, amelyek jellemzően hiányoznak a „tisztán CBD” tartalmú termékekből. Kiderült, hogy a terpének egészségesek az ember, valamint a növények számára is.

Számos kender elemző laboratórium már teszteli a terpéntartalmat is, így jobb képet kaphatunk arról, hogy egy törzs milyen hatással bír. A szinergikus hatások korlátlan kombinációival a terpének mindenképpen új tudományos és orvosi területeket nyitnak a kender kutatásban.

Noha az indica és a sativa besorolás könnyű módon osztályozhatóvá teszi a kender törzseket, a növény terpén profilja az, ami valódi képet ad arról, hogy milyen hatással bír az adott törzs, azon belül egyed.

Sativára gondolva egy citrusos illatot képzelj el, míg az indica fajták a szegfűszegre vagy a fenyveserdőkre emlékeztetnek. Időnként a kender a sör illatára hasonlít, mert mircént tartalmaz, ami a komlóban is megtalálható egyik terpén! Ne feledd, hogy az 50% (vagy annál magasabb) mircén-tartalom, a nyugtató tulajdonságainak köszönhetően, egy törzset indika fajtává teszi! Tehát ha a törzs komló illatú, akkor az segít ellazulni. A sativa citrusos illata a limonén terpénnek köszönhető, ami energizáló hatású.

A Steep Hill Labs jelenleg a terpén mozgalom atyja; kutatásai során olyan törzsprofilokat hoztak létre, amik segíthetnek a különféle terpének és hatásuk megismerésében. Steep Hill megítélése szerint

“az 50% limonéntartalom teszi a törzset sativa fajtává, míg az 50% micréntartalom teszi a törzset indica fajtává”.

A hibridek egyfajta szürke terület: jellemzően minden, ami a 70/30 aránynál alacsonyabb – például a 60/40 vagy a 50/50 arány – nem domináns, vagy kiegyensúlyozott hibridnek tekinthető. Dr. Kymron deCesare, a kaliforniai Steep Hill-Halent laboratórium kutatója azt mondja: „A sativa és indica kifejezések csak a kender törzs fizikai tulajdonságainak leírására egy adott környezetben érvényesek igazán, és nem annyira megbízhatóak annak leírására, hogy egy adott törzs milyen hatóanyagokat tartalmaz.

Tudj meg többet a terpénekről és a kenderről (tanulságos infógrafikákkal): Kendertér – Kannabisz - Terpén

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!