Nagyon fontos az étkezések atmoszférája!  Csendes, nyugodt légkörre van szükség. Stresszesen, idegesen, kapkodva inkább ne is együnk. Étkezés közben ne nézzünk tv-t, és ne olvassunk újságot. Gyertyafénnyel vagy kellemes zenével segíthetjük az optimális étkezést.

„Ha már teljesen kimerítette a stressz, és nagyon szeretné átmenetileg feloldani szorongásait, próbáljon alacsony zsír- és fehérjetartalmú, de összetett szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasztani, mert azok nyugtató hatásúak.” Dr. Cooper

1. Szerotoninszint-növelő ételek a teljes értékű, hántolatlan gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztás ételek, különféle magos kenyerek és piták. Dr. Wurtman megfigyelései szerint már 5 dkg vacsorára elfogyasztott burgonya, barna rizs, barna tészta, barna kenyér vagy pattogatott kukorica elősegíti annyi szerotonin termelődését, amely segít ellazulni a stresszes nap végén. Fontos, hogy ezen ételekhez fogyasszunk friss-nyers zöldségeket is!

2. A magas szeléntartalmú ételek (fokhagyma, lilahagyma, spárga, búza) mind stresszcsökkentő hatásúak. A hagyma és a gyömbér szintén stresszoldó hatású. A magas folsavtartalmú ételek a szerotonin-termelődést segítik elő, s ezzel oldják a stresszt, ilyenek a nyersen fogyasztott leveles zöldségek (hőkezelés hatására ezek az anyagok tönkremennek).

3. A fűszerek és fűszernövények erős stresszoldó hatása főleg az aromaanyag-tartalmukra vezethető vissza. Ide sorolható az ánizs, a köménymag, a zellermag, az édeskömény, a majoránna és a petrezselyem. Az édeskömény és a fokhagyma a mellékvesékre is jó hatással van, így mellékvese-túltengés esetén ezekkel az ételekkel csökkenteni lehet a szervezet adrenalinszintjét.

4. A bór nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember a stresszt megfelelően tudja kezelni. Bórhiány esetén csökken a koncentrálóképesség, romlik a számolóképesség, álmosság és krónikus fáradékonyság lép föl.
Bórt tisztán nem lehet bevinni a szervezetbe, viszont a legismertebb vegyületét, a bóraxot lehet kapni gyógyszertárban, illetve fitotékában is. Létezik úgynevezett bóraxkúra, ami három hétig tart. Egy csipetnyit meleg vízben feloldva kell bevinni a szervezetbe, reggel éhgyomorra, valamint ebéd és vacsora előtt negyed órával. Természetes bórforrások: paradicsom, körte, alma, káposzta, mazsola, aszalt szilva.

5. Kálium-nátrium arány:  A stressz főleg a mellékvesét veszi igénybe, melynek helyes működéséhez fontos a megfelelő káliumszint fenntartása a szervezetben. Fogyasszunk káliumban gazdag ételeket (gyümölcsök, zöldségek) ugyanakkor csökkentsük a nátriumbevitelt (só, sós ételek, húsételek kerülésével).

Stressznövelő élelmiszerek
– fehér cukor
– fehér liszt
– csokoládé, kakaó
– kávé, alkohol
– adalékanyagok
– magas zsír- és fehérjetartalmú élelmiszerek

Stresszcsökkentő élelmiszerek       
– gyümölcsök
– zöldségek
– olajos magvak
– fűszernövények
– burgonyafélék
– magas szénhidráttartalmú élelmiszerek