A cseresznyekúra az egyik legjobb vértisztító hatású kúra. Nemcsak a gyümölcshús értékes, de a cseresznye magját és szárát is érdemes eltenni. A szárból teát lehet készíteni gyomor- és tüdőbajokra, a magját pedig megtisztítva kell kiszárítani és porrá törni, így egy nagyon értékes nyomelem-, illetve ásványi anyag tartalmú szert kapunk, mely leginkább a szívet segíti.

Mikor javasolt a cseresznyekúra, illetve mire jó a cseresznye?
Jó hatással van az emésztőrendszerre, a húgy- és ivarszervek betegségeire, ízületi gyulladásra, jót tesz szénanátha és egyéb allergiás betegségek esetén, továbbá vérszegénység, illetve krónikus székrekedés ellen is alkalmazhatjuk.
Amikor cseresznyeidény van, minden héten beiktathatunk egy-két cseresznyenapot, ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon más szilárd táplálékot ne fogyasszunk, viszont a gyümölcsből annyit, amennyi jól esik, bármikor, amikor megéhezünk. A folyadékbevitelre fokozottan ügyelni kell, lehetőleg 3-3,5 liter friss, szűrt vizet fogyasszunk el a nap folyamán, de lehet édesítés nélküli gyógyteával is oltani szomjunkat. Más gyümölcs- vagy zöldséglevet, szénsavas, cukrozott italokat vagy alkoholt ne igyunk a kúra alatt.

A kúrához a legjobb a bordóra érett gyümölcs, mert a félérett bogyók kevesebb hatóanyagot tartalmaznak.