A hortenzia virága általában rózsaszín, de sokszor találkozunk a kék legkülönlegesebb árnyalataival is. Nem egy nemesített fajtáról van szó, csupán a hortenzia egy jellegzetes tulajdonságát használják ki azok, aki a kék virágokat szaporítják. Ha kipróbálod az alábbi trükköt te is átvarázsolhatod a rózsaszín virágodat akár mélykékké is, de ha már meguntad, vissza is színezheted.

A titok nyitja, hogy a hortenzia virágának a színe a talaj Ph értékétől függ. Ahhoz, hogy a hortenzia kék színanyagot termeljen, a gyökereken keresztül alumíniumot kell a földből felvennie. Ez csak akkor működik, ha savas a talaj kémhatása.

A lúgos talajban élő növény rózsaszínű, és minél savasabb az ültető közeg, annál kékesebb színűvé válik. Ez alól csak a fehér hortenzia a kivétel, mert annak virága mindig fehér marad.

A tennivaló tehát csak annyi, hogy savasabbá tegyük a talajt. Erre tökéletesen megfelel a kávézacc, vagy az őrölt tojáshéj, de ledarált narancs vagy citromhéj is remek megoldás. Rendszeresen, hetente legalább egyszer szórjuk ezeket a hortenzia tövére, és locsoljuk meg.

Másik módszer a talaj savasítására, ha minden egyes öntözéshez timsót adunk, 3-5 grammot egy liter vízhez.

Persze nem azonnal vált majd kékre a virág, de hamarosan büszkélkedhetünk a kék minden árnyalatával. Ha pedig meguntuk, akkor kerti mész segítségével lúgosítsuk a talajt!