Tudtad? A víz után nem a tea, hanem a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital! Népszerűsége még a sört is megelőzi, így érthető hogy majdnem négy évtizeddel ezelőtt saját világnapot kapott.

Érdekes, hogy a kávé és a kávézás ünnepét nem Brazíliában vagy mondjuk Írországban tartották meg először, hanem 1983-ban Japánban. 2009-óta pedig az egész világon hivatalosan is szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját.

Nézzünk egy kis kávétörténelmet:

Semmi konkrét bizonyíték nincs arra, hogy ki, hol és mikor kezdett el kávét fogyasztani. A legismertebb történet szerint valamikor a XIV. században, a messzi-messzi egy kecskepásztor arra lett figyelmes, ha kecskéi egy bizonyos bokor piros termését legelik, akkor felélénkülnek. A pásztor begyűjtötte a cserje piros bogyóit, s elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek. Azok forró főzetet készítettek a bogyókból – megfőzték az első kávét. Az ital hatásosnak bizonyult, felélénkültek tőle, ezért rendszeresítették, főleg az éjszakai szertartások, imaórák előtt ittak a főzetből. Hazánkban a török megszállás idején vált ismertté a „fekete leves”, bár az első kávéházak csak a 18. század elején nyitottak. Mi magyarok évente kb. 2,5 kg kávébabot fogyasztunk fejenként, vagyis inkább a belőle készült italt. Ez soknak tűnhet, de messze lemaradunk például a finnektől, akik ötször

Érdekességek a kávéról

  • A kávé az olaj után a világ második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi terméke.
  • A kávéhoz tejszínt öntve 20%-al hosszabb ideig képes meleg maradni.
  • Az ókori arab kultúrában a nők egyetlen okkal válhattak el férjüktől, ha az pocsék kávét főzött.
  • A kávé igazából egy gyümölcs, a bogyós gyümölcsökhöz tartozik.
  • A világ egyik legdrágább kávéja a Kopi Luwak, azaz a Cibetmacska kávé. Ennek ára 350 euró körül mozog kilónként.
  • Az amerikaiak átlagosan évi 1100$-t költenek kávéra, körülbelül 21$-t hetente. Ez éves szinten egy új telefon ára.
  • A finnek fogyasztják a legtöbb kávét a világon, átlagosan napi 5 csészét per fő.
  • Brazília termeli a világ kávéjának a 40%-át.
  • A kávé két fő típusa az Arabica és a Robusta. Az utóbbi savasabb, kesernyésebb ízű és magasabb koffeintartalommal rendelkezik. Az Arabica lágyabb, enyhén savas ízű, alacsonyabb koffeintartalommal.
  • A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffee. Akár 1.100 dollárba is kerülhet a kilónkénti ára (330.000 Ft). A cibetmacska helyett, a kávébabok itt a Thai elefántok emésztőrendszerén haladnak át először, mielőtt feldolgozásra kerülnének.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!