Az Effekteam közösségi befektetések díjáért induló vállalatok pályázataira most a nagyközönség is szavazhat.

A világban zajló események - legyen az akár politikai, gazdasági vagy pusztán klímapolitikai - az egész emberiséget új kihívások elé állítja az elkövetkezendő évtizedekre. A vállalati szektor befolyása és szerepe a jövő társadalmában is meghatározó, ezért sem mindegy, hogyan és mivel terveznek már most erre az időszakra.
Tény, hogy a felelősen gondolkodó vállalatok a jövőbe fektetett víziójukkal csakis olyan úton haladhatnak, melyen fenntartható módon, hozzáadott értékeket teremtenek a helyi közösségek, vagy akár a társadalom egésze számára.
A 2006 óta működő Effekteam (korábban Magyar Adományozói Fórum) azzal a céllal jött létre, hogy inspirálja és támogassa az üzleti és non-profit szektor azon felelős szereplőit, akik a fenntartható értékteremtés mentén hoznak létre hatékony környezeti és társadalmi célú befektetéseket.

Ezért hívta életre az Effekt 2030 - közösségi befektetések díját is.

Az ez évi versenyen induló projektek közül a szakmai zsűri már kiválasztotta a tizenkét shortlistes programot. Közülük kerülnek majd ki a négy kategória (Esélyteremtő üzlet; Jövő gazdasága; Zöld egyensúly; Mindenki társadalma) győztesei.
Az Effekteam természetesen a nagyérdemű véleményét is szeretné kikérni, ezért indította el közönségszavazás oldalát, melyen szeptember 26-ig adhatóak le a szavazatok.

A 4 kategória döntősei:

Az 'Esélyteremtő üzlet' kategória díjának esélyesei:
1. Liferay Hungary: 'Employee Volunteer Program', melynek keretében munkatársaival 13 ezer euróval és 40 napnyi munkával segítette az InDaHouse Egyesületet, valamint a Hernádszentandrás és környékén élő szegény sorsú fiatalokat.
2. Numil: 'Nutricia Otthonápoló Szolgálata (NOSZ)' program, amellyel mintegy 1500 szondával táplált betegnek és a hozzátartozóiknak nyújt segítséget évről évre.
3. Tesco: 'Élelmiszermentés a Tescónál' program, amelyben az áruház dolgozói napi szinten gyűjtik össze a már nem forgalmazható, de még fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és partnerszervezetei számára.

A 'Jövő gazdasága' kategória díjának esélyesei:
1. Invitech: 'Okosfalu program', amely a digitális felzárkózást támogatja;
2. K&H Bank: 'Start it @K&H', amely inkubátorprogramként a startup vállalkozásokat támogatja mentorprogrammal és felhőszolgáltatás elérésével;
3. UniCredit Bank: 'Lépj velünk! program', amely a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért munkálkodó vállalkozásoknak biztosított pénzügyi támogatást és üzletfejlesztési mentorprogramot.

Az évezred egyik legnagyobb kihívása, a környezetvédelem megfelelő hatékonyságú működtetése. Ezért is kiemelendő a 'Zöld egyensúly kategória'. Íme a döntős pályázatok:
1. E.ON: 'E.ON EnergiaKaland program', melynek célja, hogy segítse a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában és a gyerekeknek az energiával kapcsolatos tudás bővítésében;
2.  Procter&Gamble: 'GoGreen' kezdeményezés, amelynek célja a környezetvédelem iránti belső munkatársi érzékenyítés.
3. SPAR: 'A vásárlókkal együtt a környezet védelméért' energiatakarékos és környezetkímélőbb megoldásokat kínáló globális programja.

Végül a negyedik a Mindenki társadalma” kategória, döntőbe jutott projektjei:
1. Accenture: Skill2Succeed – Rajtad áll a jövőd programja, amely a hátrányos helyzetű gyermekeknek segít megoldani a mindennapi élet kihívásait.
2. Coca-Cola Magyarország: #énjövőm programja, amely a hátrányos helyzetű fiataloknak, kisgyermekes szülőknek és fogyatékkal élőknek nyújt gyakorlati tudást, motivációt ahhoz, hogy visszataláljanak a munka világába;
3. OTP Akadálymentesítési program és szemléletformáló kampánya, amelynek keretében tavaly a vakok számára “beszélő” bankjegykiadó automatákkal, a hallássérültek ügyintézését segítő videó-tolmácsszolgáltatással és érzékenyített ügyfélhívó rendszerrel szerelte föl több száz fiókját.

Fontos, hogy a nagyközönség is jobban megismerhesse ezeket a programokat, egyúttal láthatóvá váljon, hogy a társadalom civil szereplőinek mely pályázatok nyerik el leginkább a tetszését. A társadalom „laikus” szereplőinek véleménye ugyancsak fontos, hiszen ezek a vállalati projektek nekik és értük szólnak, többek között az ő életük jobbá tételét is szolgálják.

A voksolni kívánó olvasók az Effekteam 2030 közönségszavazási oldalán részletesen is megismerhetik a pályázatokat, így döntésüket megalapozottan hozhatják meg. A szavazatok szeptember 26-ig adhatóak le.

Hogy kik lesznek a díjazottak, és mely pályázat nyeri el a közönség tetszését, az az Effekteam 'KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ.' című konferenciáján derül ki, 2019. október 3-án.
A konferencia - melynek alcíme 'Új dimenziók a vállalati felelősségvállalásban' - többek között arra keresi a választ, meg lehet-e jósolni a legfontosabb kihívásokat, ha igen, úgy milyen reakcióik lehetnek a vállalatoknak. Valóban készen állnak a változásra és a változtatásra?
A részletes program, a részvétel pontos feltételeivel az alábbi oldalon tekinthető meg: https://effekteam.hu/konferenciak/


Forrás:Zöldunió
Kép forrása: pexels.com

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!