Mi a Stevia?


A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia, édesfű vagy édes levél a fészkesek családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről ismert fűszer és gyógynövény.
A Stevia nemzetségbe tartozó 240 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai. A rebaudiana az egyik, melyet elsőként 1899-ben a svájci botanikus Moisés Santiago Bertoni említ meg. A nővény a fűfélékhez hasonlóan zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel hozza apró, fehér, öt-hat szirmú virágait.

Miért jó a Stevia?


• Kalória- és szénhidrátmentes (cukorbetegek, kandidások és diétázók is fogyaszthatják);
• Enyhíti az inzulinfüggést, szabályozza az inzulinszintet;
• Kevés kell belőle, nem mérgező, teljesen természetes;
• Normalizálja a vérnyomást;
• Gyulladáscsökkentő és gombaölő hatású (megfázás, szájfertőzések kezelésére alkalmas);
• Segít bőrbetegségek esetén, gátolja a hegesedést, bőrregeneráló hatású (kozmetikai felhasználás);
• Teaként fogyasztva csökkenti a gyomorsavat, serkenti a hasnyálmirigyet, javítja az emésztést;
• Antibakteriális hatása, magas ásványi anyag tartalma segít a fogszuvasodás és a szájbetegségek megelőzésében;
• Főzhető, süthető, hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Milyen formában elérhető a Stevia?


Stevia tabletta: Kicsi, fehér színű tabletta. Hideg és meleg italokhoz. 300db-os kiszerelésben. Összetevők: szódabikarbóna, szteviol-glükozid, mononátrium-citrát, L-Leucin.
Stevia por: Por alakú kivonat a növény leveleiből. Nem tartalmaz adalékanyagokat. 300-szor édesebb, mint a cukor. Főzésre, sütésre, hideg és meleg italokhoz, befőzéshez. 20g-os kiszerelésben. Összetevők: stevia rebaudiana bertoni kivonat (95% szteviol-glükozid).
Stevia CrysaNova: Kellemes ízű, por alakú kivonat a növény leveleiből. Nem tartalmaz adalékanyagokat. 200-szor édesebb, mint a cukor. Főzésre, sütésre, hideg és meleg italokhoz. 50g-os kiszerelésben. Összetevők: stevia rebaudiana bertoni kivonat.
Stevia szirup: Sötét színű, 100%-os Stevia-kivonat. A hosszú lefőzés után a barna folyadékból kivonják a vizet, így születik a szirup, mely 250-szer édesebb a cukornál. Főzésre, sütésre, hideg és meleg italokhoz, továbbá gyulladások, sebek kezelésére. Összetevők: stevia rebaudiana bertoni levelének kivonata.
Stevia Fluid Nova: Steviol-glükozidból előállított alkoholmentes folyadék-koncentrátum, praktikus, pipettával ellátott üvegcsében. 50-szer édesebb a cukornál. Összetétel: 20% Steviol-glükozid, víz, növényi glicerin, citromsav, káliumszorbát.
Stevia alkoholos szirup: A kivonatot italban illetve ételben feloldva ajánljuk fogyasztani. Külsőleg bőrproblémák kezelésére. Alkoholtartalma miatt cukorbetegeknek nem javasolt. 50-szer édesebb a cukornál. Összetevők: stevia levelének kivonata, víz, 18% alkohol.
Stevia őrlemény: A Stevia növény szárított levele porrá őrölve. 30-szor édesebb a cukornál. Ételben vagy italban ajánljuk fogyasztani. Összetevők: stevia rebaudiana levél-őrlemény.
Stevia szárított tealevél: Dél Amerikából származik, ahol az indiánok gyógyteáinak nélkülözhetetlen összetevője volt. 30-szor édesebb a cukornál. Összetevők: stevia rebaudiana szárított levelek.