W/m2: Mit jelent ez?


Azt jelenti, hogy az infrafű-tőlap egy négyzetméter felületére vetítve hány Watt energiát képes leadni. Ez valami hasonló, amit a boltoknál kötelező volt bevezetni: Ft/kg mérőszám. Így a vásárló egy szempillantás alatt össze tudja hasonlítani a termékek árait, és tud dönteni, hogy abban a pillanatban melyik éri meg inkább neki.

Ez egy objektív hatékonysági mutató. Összehasonlíthatja vele a különböző panelek/fóliák hatékonyságát. Ez azért fontos, mert mint ahogy a bevezetőben is írtam, már nagyon sokféle panel létezik. A számok segíteni fognak :
Példa:
Nézzünk egy 300 W-os infrapanelt, 64 x 64 cm a mérete, nem nehéz, könnyű szállítani, és nagyon jó meleget ad.
Na, vegyük ezt iskolapéldának. Először kiszámítjuk, hogy egy ilyen panel hány négyzetmétert tesz ki:
0,64 x 0,64 m = 0,4096 m2
Az egy négyzetméterre vetített teljesítményt úgy kapjuk meg, hogy a névleges teljesítményt elosztjuk a területtel:
300 W / 0,4096 m2 = 732 W/m2

Hasonlítsuk össze az ugyancsak elterjedt 350 W-os panellel, ennek mérete: 90 x 55 cm.
0.9 x 0.55 = 0,495 m2
350 W / 0,495 m2 = 707 W/m2
A másik téma, amit mindenképpen szeretnék megosztani, ez a panelek felépítése.
Az az infrasugárzáson alapuló fűtés, amit az infrapanelek „használnak", szénvegyület alapú. Nem a világítós infrafűtésről beszélek (infralámpa, gázpalackra köthető izzószálas infrafűtőtest), hanem a klasszikus infrapanelről.
Most pedig nézzünk bele egy ilyen infrapanel belsejébe
A belső magja, ami az infravörös sugárzást bocsátja ki, minden esetben egy árammal érintkező szénvegyület. A fóliák esetében ez egy precízen kihúzott nagyon vékony szál formáját ölti magára, melyet két fólia közé belaminálnak. Ez hajlékony, tekercsekben is szállítják. Fő felhasználási területe a nagy felületek fűtése, például laminát padló alá.
A fólia sérülékeny, ezért nem is vállalnak rá túl hosszú garanciát. Ha a szénszál megszakad, akkor nincs ami vezesse az áramot, és nincs ami kibocsássa az infravörös sugarakat. Ezt a gyártók jellemzően szektorokra való bontással oldják meg. Ha egy szektor kiesik, ott ugyan nem lesz fűtés, de a többi szektor még fűt, és így nem olyan vészes a dolog.
Ebből kifolyólag a tekercses infrafólia szabható is, majdnem úgy, mint a méteráru a textilboltban.
Működés közben minden esetben fellép egy természetes hőtágulás. A táblás panel belseje alig észrevehetően előre domborodik. Ha a fóliát nem feszítik ki rendesen, vagy a fólia nem jó minőségű, az ember könnyen így jár:
A táblás kivitelben egy homogén massza van két kemény műgyantaszerű lap közé laminálva.
A fólia is, és a tábla is természetesen minkét irányba sugározza a meleget. Ezért az egyik oldalát leszigetelik - ez lesz a háta. Az első oldalának pedig tetszetős külsőt adnak.

A keretbe foglalás azért fontos, mert ez tartja a kábelezést, és az egyéb szerelékeket.
Tehát nincs olyan, hogy keret nélküli infrapanel. Kerete mindegyiknek van, csak az a kérdés, hogy van technikailag kidolgozva, mennyire van elrejtve.

Nagyon fontos a CE minősítés megléte, mivelhogy elektromos készülékről van szó.
A CE minősítés a biztosítéka annak, hogy a panel laborban letesztelt érintésvédelmi, tartóssági, stb. követelményeknek megfelel.

A fóliák jelenleg két fő irányból érkeznek hozzánk: Nyugat Európából, és Ázsiából. A táblás kivitel forrása Csehország - minden esetben.

A táblás kivitel nagyon tartós.
Felhívott egy hölgy egyszer, hogy a villanyszerelő véletlenül belelépett a falnak támasztott infrapanelbe. A levegő megállt bennem, alig mertem megkérdezni, mi lett a panellel. Csak a szemcsés rétegből horzsolódott le egy kicsit.
Mondtam, hogy víz alapú fehér festékkel kenjék le. Egy fóliás panel biztos kiszakadt volna.

Nemrég én is lefejeltem egy körfolyosón lévő csapóajtót egy infrapanellel. Hát a máz jött le az ajtó széléről, a panelnek semmi baja se lett, pedig a fűtőfelületet érte az ütközés.

Zsolnai Andrea
www.infrapanel.net