„Oh, múlni már,
Ősz! Hullni már
Eresszél!
Mint holt avart,
Mit felkavart
A rossz szél…”


Paul Verlaine


Mára harmadik „ember” hónapban léptünk, megérkezett mindig oly rejtélyes december.
Talán ebben a hónapban történik a legtöbb jó vagy rossz az életünkben, - várjuk is, meg nem is – bár hideget hoz, de mellette ott leng az év utolsó hónapjának sok szép ünnepe.
zoldujsagDecember elején érkezik a nagyszakállú Télapó, puttonyában minden finomsággal. Ez inkább a gyerekek ünnepe, de a mértéktelen édesség fogyasztásra nekünk felnőtteknek kell figyelni. No, ha ez mégsem sikerül – akkor fájó pocakú csemeténknek a reggelinél és a vacsora után főzzünk egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcsteát – fekete ribizlis, csipkebogyó hibiszkuszost vagy egy almát fahéjjal. A tea gazdag ásványi anyagai és a vitaminok helyrehozzák a gyomor működését és az emésztést.
Még Télapónk fel sem szállt a rénszarvas húzta szánkójára, hogy kipihenhesse az ajándékosztás fáradalmait – a falvakban megkezdődik a disznók életért való sikolyával a karácsonyi előkészület – a disznóvágás, kolbász, hurka töltése baráti társaságban. E napon nagyon önmegtartóztatónak kell lennie a résztvevőknek, hogy a folyamatosan keletkező ehető, kóstolható ételeknek ellent álljanak.
Kezdődik a nyers, sós malacfüllel – majd a hagymás vér, a savanyúmáj, - a kondérban kövesztett hurkának való és a kolbász töltelék minőségi ellenőrzésével. Ha mindezen túljutottunk, kisült a friss pecsenye, megfőtt a húsleves.
Természetesen, a háziasszony hogy meghálálja a sok segítő munkáskezet – a lakoma végeztével – előhozza a frissen sült mákos és diós hájast, melyek hívogató, pirosan porhanyós szétomló látványa még a magukat ez eddig önmegtartóztatók Pavlovi reflexeit is beindítja. Úgy érezzük ezt meg kell még kóstolni – és itt a vége – de nem! Kisült a ropogós, aranyos árnyalatokban csillogó töpörtyű – hozzá a háziasszony büszkeségével – az almapaprikával, a savanyú uborkával, esetleg cseresznyepaprikával megspékelt zöldparadicsommal – de szigorúan saját eltevésből. Már leírni is nehéz – de megtesszük – megesszük.
Másnap kicsit háborgó gyomorral – és az elfogyasztott italokról még nem is beszéltünk – kóválygó fejjel ébredünk.
Most azonnal megfogadjuk, hogy ilyet soha többé nem teszünk – legalább is a jövő disznóvágásig nem.
Patikában sem kell mindjárt rohanni, mert ha gondosan ügyelünk az egészségünkre, akkor van otthon ezerjófű, articsóka, gyermekláncfű levél szálas vagy filteres teánk – mely együtt, 3 dl vízzel elkészítve – több napig fogyasztva – helyreállítja szervezetünk gyomortáji működését.
Mire kigyógyulunk itt a talán legszebb, legbensőségesebb családi ünnepünk a karácsony – melynek szentesti vacsorája kimondottan diétás – a hal. Az ezt követően mákos, vagy diós bejgliről már nem mondható el ugyanez, de mértékkel fogyasztva nem okoz problémát.
Hanem ami ez után jön: – vendégeket hívunk, vendégségbe megyünk – és három napig tart a nagy eszem-iszom! Előkerülnek a betartalékolt malacságok, az áttetszős rezgősre főtt cupákos vagy húsos kocsonya, a tepertőből réteges lazára sült pogácsa, a bejglik mellett a krémes finom torták, sütemények, a sültek, a töltött és a székely káposzta.
Míg a disznóvágás csupán általában egy, a karácsony három napi megpróbáltatás a gyomornak – így ennek megfelelően a fenti kúrát javaslom – csak legalább 5 – 6 napig, hogy visszaállítsuk emésztésünket a rendes működés medrében, egy kis borsmenta, citromfű levél és vidraeleckefű levél hozzáadásával. Hogy az íze eltérjen a keserű tablettáétól egy Kellemes Karácsony filtert is tegyünk a keverékbe. Talán így szilveszterre újra jó ízűen nekiállhatunk az év utolsó vacsorájának.

Molnárné Bosznay Éva
Gyógyfű Kft. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!