Az északkelet-indiai teatermelők szerint a globális éghajlatváltozás hatásai nyomán megfogyatkozott a teatermelés, nem csupán a mennyiség csökkent, de a térség védjegyének számító jellegzetes íz is megváltozott.A magas páratartalom és buja növényzet uralta trópusi Asszam állam, India legfőbb teatermelő régiója, innen származik az ország össztermelésnek mintegy 55 százaléka. A dél-ázsiai ország adja a globális teatermelés körülbelül 31 százalékát. A térségre jellemző hőmérséklet fokozatos emelkedése, az esős időszakok átalakulása, a termelés megcsappanása és a főzet jellegzetes ízének eltűnése komoly aggodalmakat ébresztett a helyi gazdákban.
2007-ben 564 ezer tonna, három évvel később viszont már csak 460 ezer tonna termést sikerült betakarítani.
A régió hőmérséklete 2 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt nyolc évtized során. Az idei év esős időszakában sokkal kevesebb volt a verőfényes napok száma és a nedves levegő nem kedvez a termésnek. A teamoszkitó nevű kártevő pedig valósággal lubickol az ilyen időjárási viszonyok között és azzal, hogy megtámadja a teacserjék friss hajtásait, megakadályozza a cserjék regenerálódását.
A rovarirtó szerek használata viszont környezetvédelmi okok miatt tilos. A termelők leginkább a tea ízének megváltozása miatt aggódnak, ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormány tudományos vizsgálatokkal járjon utána az ügynek. „Korábban egy jó bögre erős teát tudtunk inni. Ma már szinte nyoma sincs ennek az íznek” - panaszolta egy hivatásos teakóstoló.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!