Sokkal hatékonyabb mint a fokhagyma, és nemcsak gyógynövényként használható, de ínycsiklandozó tavaszi fogások is készíthetőek belőle!

Ez a különleges növény a nevét onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították.

Hazánkban a természetvédelmi területek kivételével még nem esik korlátozás alá a gyűjtése, viszont érdemes tájékozódni mielőtt útnak indulunk, mert ha tiltott helyen szedjük, súlyos büntetésre számíthatunk.

Főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben, Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin. Nagy telepeket alkot, széles élénkzöld levelei feltűnőek az avar borította talajon.

A medvehagyma leveleit még virágzás előtt gyűjtsük, ekkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma, ami szárítva jelentősen csökken.

Könnyen összetéveszthető a szintén telepekben élő gyöngyvirággal vagy kikericcsel, ezért mielőtt leszednénk, győződjünk meg arról, hogy valóbban medvehagymát találtunk-e, mert a másik két növény mérgező. A legkönnyebben úgy azonosíthatjuk be a medvehagymát, hogy ujjaink között összemorzsoljuk a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni.

Mire jó?

A medvehagyma levele kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

A medvehagyma frissen aprított levele borogatásként, pakolásként jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében, de érzékeny bőrű egyének esetében fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrpír jelentkezhet. Ilyen esetben használata felfüggesztendő.

A medvehagyma tea felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is kiváló.

 

Figyelem!

A medvehagyma véralvadásgátló szerekkel történő szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Fogyasztása:

A medvehagyma levelét elsősorban frissen érdemes fogyasztani, salátának, vajas kenyérre aprítva, vagy akár csak magában elrágcsálva, míg a hagymája a fokhagymához hasonló módon használható. A medvehagyma levél kiváló zöldfűszer is, húsok, mártások, sültek ízesítésére is használhatjuk

Medvehagyma tea:

4 evőkanál frissen aprított, vagy két evőkanál szárított levelet felöntünk 3 dl forrásban lévő vízzel és lefedve 15 percig ázni hagyjuk. Apró kortyonként fogyasszuk ízesítés nélkül. Ha tisztítókúrát tartunk reggel és este fogyasszunk el belőle egy-egy csészényit, megfázás és hurutos köhögés esetén naponta 4-5-ször igyunk.

Medvehagymabor:

A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is előállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélből másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdőn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszűrni, és sötét, hűvös helyen tartani. A medvehagyma boros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.

Medvehagyma tinktúra:

Kb. 30 levelet megmosunk és lecsöpögtetünk, majd egy éles késsel nagyon apró darabokra vágjuk, mintha petrezselymet aprítanánk. Robotgéppel is elvégezhetjük ezt a műveletet, de ügyeljünk arra, hogy ne pépesítsük el.

A felaprított leveleket rakjuk egy jól záródó befőttes üvegbe, majd öntsük fel 3 dl  gyógyszertárban kapható tömény 96 % -os  alkohollal és jól zárjuk le. Száraz, hűvös helyen hagyjuk állni 10 napig, majd tiszta textílián átszűrjük, és a visszamaradt darabkákat is alaposan kinyomkodjuk.

10-12 cseppet vegyünk be, vízzel hígítva. A cseppek gátolják az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, valamint a szívbetegségek kialakulását, javítják a memóriát.

Medvehagyma főzelék:

A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük.Tejföllel ízesítjük. Tükörtojással tálaljuk.

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!