Kiugróan magas radioaktivitást mértek a jelzőállomások. Az európai légszennyezettség-mérő állomások mindegyike szokatlanul magas radioaktivitási értéket jelzett a napokban Kelet-Európa és Nagy–Britannia felett is. A mérőműszerek a jód 131 izotóp koncentrációjának emelkedését jelezték, amely az egyik legveszélyesebb anyag. – Írja a Dailymail

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4242058/Radioactive-particles-spotted-Europe.htmlRövid felezési idejű, nagyon radioaktív, és kis koncentrációban is veszélyes sejtroncsolódást okoz, többek között a pajzsmirigyrák egyik kiváltó oka is lehet.

Bár a jód 131 izotóp mértéke nem haladta meg sehol az egészségügyi határértéket, sem a riasztási szintet, aggodalomra adhat okot, hogy minden állomás egyszerre jelezte a koncentráció emelkedését. Ezeket a korszerű mérőállomásokat egyébként a csernobili atomkatasztrófa után építették ki.

Az hogy honnan került a légkörbe egyelőre nem tisztázott, egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy a világűr háttérsugárzásából ered, de azt sem zárják ki, hogy az orosz atomprogram Novaja Zemljai kísérleti állomásán valamilyen teszt elvégzése közben kerülhetett a szennyezés a légkörbe.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!