A magyar horgászok és vízgazdálkodási szakemberek valószínűleg döbbenettel fogadják a hírt, miszerint ausztrál kollégáik biológiai fegyverrel próbálják kiirtani a vizeikben élő, erősen túlszaporodott pontyokat. A vírus állítólag más élőlényekre ártalmatlan, de a pontyokkal 24 óra alatt végez.

Az ausztrál kormány15 millió dollárt különítettek el arra, hogy kipusztítsák a kontinens egyik legkártékonyabb halát, a pontyot. A kórokozót a Murray-Darling medence természetes vizeiben engednék szabadjára a szakemberek.

Miért van erre szükség?

Az európai vizekkel ellentétben, a ponty Ausztráliában rendkívül szapora, invazív kártevőnek számít. Magyar viszonylatban a szakemberek leginkább a törpeharcsa okozta károkhoz tudják hasonlítani.
Az ausztrál pontyinvázió igen súlyos, a Murray-Darling medence hal biomasszájának 80 százalékát ez a faj teszi ki. Számos károkozás mellett a táplálékot is eleszik az őshonos fajok elől, veszélyeztetik azok létét.
Számítások szerint az édesvízi betolakodók évente 500 millió dollárnyi kárt okoznak. Az eddigi módszerek (célzott halászat és csapdázás) nem számítottak túl sikeresnek, ráadásul drágák is voltak. A hivatalos szervek szerint az invazív fajt legyilkoló vírus szabadon engedése önmagában nem elegendő intézkedés, ha az őshonos fajok védelme alul van finanszírozva, így ezen is változtatni szeretne a kormányzat.
Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége az elmúlt hét évben már tesztelte a pontyokra veszélyes koi herpeszt (CyHV-3) más, Ausztráliában őshonos hal- és állatfajokon is. Azt találták, hogy a vírust biztonságosan szabadjára lehet engedni, az ökoszisztémát nem fogja felborítani, mivel más fajokra nincs hatással, kizárólag a pontyokat pusztítja. Utóbbiakat viszont eredményesen.
A kórokozó a halfaj pikkelyeit és veséit károsítja. Lappangási ideje nagyjából hét nap, amikor viszont hatni kezd, 24 óra alatt végez az áldozattal.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!