Fecskementő akcióba kezdett az újpesti önkormányzat és az Állatmentő liga nevű szervezet, a műfészkek kihelyezése folyamatos Újpest területén.

Minden fészket úgynevezett pelenkával együtt tesznek fel, ez felfogja a guanót.

Első körben önkormányzati épületekre kerülnek fel, de később akár magánházakra is. A biztosabb helyekre kamera is felkerül. Év végéig 100 fészek a terv — olvasható az Állatvédő Liga Facebook-oldalán.

A programhoz a Duna-Ipoly nemzeti park nyújt szakmai segítséget. Ez azért fontos, mert a hazai fecskeállomány 2000 és 2010 között a felére esett vissza, és a tendencia nem fordult meg azóta sem. A „molnár- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése", írja az Magyar Madárbarát és Természetvédelmi Egyesület honlapja a témáról.

„A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (továbbá a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító. Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához.“

A fecskefészkek leverése egész évben tilos, a költési időszakon kívül is csak külön engedéllyel távolíthatók el fecskefészkek.