q10„A Q10-koenzimet elsőként Fredrick L. Crane professzor és munkatársai fedezték fel a Wisconsin Egyetem-Madison Enzimológiai Intézetében 1957-ben. 1958-ban Dr. Karl Folkers és munkatársai írták le a kémiai szerkezetét a Merck vállalatnál; 1968-ban Dr. Folkers professzori címet kapott az Austinban található Texas Egyetem Kémiai tanszékén 1961-ben Peter Mitchel vetette fel az elektrontranszport lánc koncepcióját (amelyben a CoQ10 alapvető protonvonzó szerepet játszik), és ezért a felfedezéséért 1978-ban Nobel-díjat is kapott. 1972-ben Gian Paolo Littarru és Karl Folkers egymástól függetlenül igazolták a CoQ10 hiányát emberi szívbetegségben. Az 1980-as években jelentősen megnőtt a klinikai vizsgálatok száma, mert a tiszta CoQ10 nagy mennyiségben állt rendelkezésre, és addigra kialakultak azok a módszerek, amelyekkel mérhetővé vált a CoQ10 koncentrációja a plazmában és a vérben. A molekula gyökfogó antioxidáns szerepét Lars Ernster tanulmányozta részletesen. Azóta világszerte számos tudós végzett tanulmányokat ezzel a molekulával, annak különböző betegségekkel, így a szív- és érrendszeri és daganatos betegségekkel való összefüggéseivel kapcsolatban.” – írja a Wikipédia.Mindezek ellenére a jelenlegi jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy ennek az emberi szervezetben igen fontos szerepet játszó koenzimnek az egészséget befolyásoló hatásáról bármit is írjunk, különösen, ha az táplálék-kiegészítő és nem gyógyszer formájában jelenik meg. A jogalkotók úgy ítélték meg, hogy a nagyszámú kutatás ellenére sincs kellően bizonyítva, hogy a Q10 antioxidáns funkciót lát el, hogy a Q10 szint befolyásolja a szív és érrendszer állapotát, a szervezet energia ellátását stb.

Ha mégis szeretnének többet tudni a Wikipédiában  (http://hu.wikipedia.org/wiki/Q10) olvashatnak a Q10 szerepét vizsgáló kutatásokról a szív egészséges működésének fenntartásában, a migrénes fejfájásokban, a rákban, szívmegállás, magasvérnyomás, fogágybetegség, sugárzás okozta károsodás és Parkinson-kór esetén is.

Az emberi szervezet egy csodálatosan kialakított „gépezet”. Alkotórészeinek fontos szerepe van testünk egészséges, harmonikus működésében még akkor is, ha ma még nem ismerjük minden molekula pontos szerepét. Abban biztosak lehetünk, hogy a természet nem alkot „felesleges” „szemét” DNS-t vagy „rossz” koleszterint és a Koenzim Q10 sem véletlenül van jelen a sejtek mitokondriumának belső membránjában! A Wikipédia szerint a Q10 elsődleges szerepe a sejtekben az energiatermelés. Vajon milyen hatása lehet egészségünkre és életminőségünkre, ha nincs belőle elég?

Azt már évtizedek óta tudjuk, hogy ha szervezetünk nem kap kellő mennyiségű vitamin, ásványianyag és nyomelem ellátást, bizony igen kellemetlen betegségeket tud produkálni, mint például a C-vitamin hiányából kialakuló skorbut és még sorolhatnám hosszan.

Ha egészségesek és hosszú életűek szeretnénk lenni, érdemes a megelőzésben gondolkodnunk. Lássuk el szervezetünket magas tápanyag tartalmú, egészséges táplálékkal, ha szükséges, pótoljuk a mai élelmiszerekben kevesebb mennyiségben jelenlévő vitaminokat és ásványi anyagokat táplálék kiegészítőkkel, mozogjunk sokat, aludjunk jól és ne aggódjunk azon, amit úgy sem tudunk megváltoztatni!q10-2   Avery 1985 Kft.

6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a

Tel.: 62 – 423 033,

e-mail: [email protected]


www.grandvital.eu


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!