Néhány évszázaddal ezelőtt a tök csupán Dél- és Közép-Amerikában termett. Amerika felfedezése után terjedt át Európába, ahol számos kis háztáji kertben és a nagy konyhakertészetekben egyaránt megtalálható sokféle fajtája. A sütőtök ősszel, szeptembertől kezd beérni, és ilyen tájban takarítják be.A sütőtök belseje különösen sok vizet és ballasztanyagot tartalmaz, ezért serkenti a belek mozgását. Emellett a bélben megköti a toxinokat, és eltávolítja őket ugyanúgy, mint az epesavakat és különböző zsíranyagokat. A tökben lévő enzimek segítik a hasnyálmirigy enzimjeit az emésztésben, így kevesebb lipázra (zsírbontó enzim) van szükség.Még értékesebb összetételű a tökmag, amely valóságos biokincs. A tökmag 45%-a magas értékű, többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcserében.

A tökmag közvetve lehetővé teszi a D-vitamin hasznosulását a csontanyagcserében, és olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a tökben lévő karotinoknak az átalakítását bioaktív, értékes D-vitaminná. A tökmag nukleinsavakkal is „zsúfolásig teli”, ezek a vegyületek a ún. fiatalítok. A fehérjéhez hasonló molekulák ugyanis kijavítják a sejteket, és elősegítik az egészséges növekedésüket.

    

A sütőtök leve a legjobb zöldségital: a benne sokféle vitamin és ásványi anyag van, mint réz, vas, magnézium vagy kálium.Névtelen-1Szinte annyifajta tök ismeretes, ahány országban termesztik. Maga a tök kifejezés is a tökfélék egész családjára vonatkozik. Az óriás sütőtöktől a patisszonon át egészen a cukkiniig. Az egyes fajták között nagyobb különbség nemcsak színükben, formájukban van, hanem a héjuk vastagságában is: A nyári tökfajtáknak vékonyabb a bőre, annyira, hogy többnyire ezzel együtt fogyasztják el (pl. a cukkini). A téli fajtáknak vastagabb héját és kemény magjait nem főzik meg, hanem a tökmagot megpirítva ropogtatják, vagy olajat préselnek belőle. Névtelen-2A TÖK GYÓGYHATÁSAI• javítja az emésztést, méregteleníti a beleket

• csökkenti a vérzsír szintet, mentesíti a hasnyálmirigyet

• fogyasztja a zsírpárnákat

• erősíti az immunrendszert

• vizelethajtó; jó vese-, prosztatapanaszoknál

• erősíti az Idegek védőhüvelyét, megnyugtat

• ellátja a szervezetet A-vitaminnal 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!