Ezt az italt rendhagyó módon kell elkészíteni, nem kell főzni.

Az ital alapját négy fűszernövény adja, amelyek külön-külön is enyhítik a gyomorpanaszokat, és nyugtatják a megviselt idegeket, de együtt sokkal hatékonyabbak.

A koriander a közel-keleten honos fűszernövény, amit a régi utazók mindig maguknál tartottak, hogy legyen mivel ízesíteni a szájukat. Étvágyfokozó, emésztést serkentő, görcsoldó hatású, és az idegeket is nyugtatja. Puffadás elleni gyógyírként is alkalmazzák.

Az ánizsmag amellett, hogy kellemessé teszi a leheletet, csökkenti a szomjúságérzetet és csökkenti a gyomorpuffadást. Bizonyos fokig étvágygerjesztő, de mérsékeli a böfögést és a gázképződést is.

A köménymag bélrendszeri gondok gyógyítására is kiváló. Egyrészt segíti a gyomorsav termelődését, így például étkezés előtt is fogyasztható, ha valakinek ezen a területen vannak problémái. Másrészt pedig görcsoldó és a puffadást is megakadályozza, de szinte az összes emésztési zavar ellen nyugodtan alkalmazható.

Az édeskömény magja az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, és nemcsak az emésztőrendszer simaizmaira hat, hanem például a méh izmaira is, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is használják.

E négy összetevőből a következőképpen készíthető az alábbi gyógyital:

- Két kávéskanál kanál koriandermagot, egy-egy kanálnyi köményt, ánizst és édesköményt mozsárban enyhén megtörünk, és felöntjük 3 dl hideg vízzel. Egy éjszaka állni hagyjuk, majd reggel leszűrjük, és enyhén meglangyosítjuk. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! Lassú kortyokban, étkezés előtt fogyasszuk el. Hatása egész nap kitart. Érdemes kúraszerűen is alkalmazni, két hétig naponta háromszor étkezés előtt 1-1 dl-t elfogyasztani. Különösen ajánlott antibiotikum kúra után, vagy a menstruáció előtti napokban.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!