Mitől sárgul-barnul, színeződik el az örökzöld lombja?

A rövid válasz az, hogy mindentől és a bármitől.
- létezik szezonális színváltás, ami az egészséges példányokon is végbemegy,

- gyakoriak a talajproblémák (pl. túl meszes, hiányzó talajélet, tömörödöttség, stb.)
- lehet tápanyag- vagy vízhiány a fakulás hátterében,
- perzselheti a növény gyökerét a túlzott műtrágya mennyiség is,
- fuldokolhat a gyökere pangó vízben,

- lehet napégés a barnulás hátterében (a megkésett metszést követően a friss hajtások UV károsodása),
- okozhatja kártevő szívogatása,
- elkaphat gombás fertőzéseket a növény…

A sok lehetséges ok közül kell kideríteni, hogy melyikkel is áll szemben. A gyors megoldás az általános kondíció javítása (Örökzöld Rutin): bőséges öntözéssel, Prohumin folyékony humusszal, Smaragd Extra Mg-vel és Amalgerollal.

Őszi lombhullatás

Jellemzően augusztus végétől novemberig tart az örökzöldek természetes „lombhullatása”, amikor a belső, elszáradt, napfényt már nem kapó levelek elbarnulnak és lehullanak.
A téli felkészítés során meg kell vizsgálni, hogy a lehulló levelek nem rakódnak-e fel az ágakon, szükség szerint ki kell takarítani a növény belsejét. Ha nem teszi meg, a száraz levelek kellemes meleg otthont nyújtanak a kártevőknek a téli fagyokban, és jövőre még több gondja lesz velük.

Nem minden barna az, aminek látszik!

Az őszi levélhullást nem szabad összetéveszteni a betegségek, kártevők okozta barnulással, kopaszodással. Az egészséges lombváltás egységesen, szinte láthatatlanul megy végbe (csak a lehullott apró levelekből látszik), míg a száradásos, szívogatásos vagy gombás fertőzések egész ágakat, növényrészeket érinthetnek.
Ha ilyet tapasztal, azonnal el kell kezdeni a növény immunrendszerének támogatását (a korábban említett Örökzöld Rutinnal) és a probléma okát pontosan fel kell kutatni, célzottan kezelni.

Téli elszíneződések

Az örökzöldek télen a fagyok hatására elszíneződnek. Az, hogy milyen a téli színe a növénynek, fajtajellegzetesség. Kezdő kertbarátok sokszor hívnak kétségbe esve, hogy a csodálatos kék borókáik lilás vagy narancs színű árnyalatba öltöznek, vagy épp a keleti tujáik fakóbarnás-zöld színt öltenek. (Az egyetlen kivétel a Smaragd tuja, ő nem ölt téli színt, de ez az árazásán is meglátszik.)

Az örökzöldek a fagyok beköszöntével a lombjukba kevesebb vizet áramoltatnak. Ezzel nő a fagyállóságuk és természetes módon változik a színük is. Ettől nem kell megijedni, tavasszal a napfény és a meleg hatására újra eredeti színükben fognak pompázni.

Amit most kell tennie az örökzöldek védelmében az a tápanyag pótlás. Itt azonban nagyon oda kell figyelni az összetételre. Ilyenkor már nitrogén tartalmú tápokat tilos használni, mert növekedési ugrásra serkenti az örökzöldeket, pedig épp azt szeretnénk, hogy csendesedjenek le, erősödjenek meg a tél kihívásaihoz.

Ősszel jól be kell spájzolni

Ahogy magunknak feltöltjük az éléskamrát, úgy a növények számára is fel kell tölteni, kondicionálni a talajt tápanyagokkal, hogy legyen mihez nyúlni a szűkös időkben, és legyen miből tavasszal gyorsan megindulni.
Szintén javasolható a teljes Örökzöld Rutin, ami a talajt és a növényeket egyaránt kondicionálja, de végső esetben a folyékony humuszos belocsolás is elegendő lehet.

Gondoskodjon örökzöldjeiről jól ősszel is: takarítsa ki belsejüket, ha kell kötözze össze az ágaikat, tápanyagokkal és vízzel készítse fel őket a fagyos hónapok megpróbáltatásaira!

Egészséges, szép örökzöldeket kíván:
Molnár Gábor Éva
kertészmérnök

www.kertfuvesites.hu