őrbottyánban, dombok ölelte tavak világában talált otthonra az öreg, beteg, sérült lovakért létrehozott alapítvány. A kezdeményezés nem kisebb feladatot vállalt fel, mint az idős, sportolásból kiöregedett, betegségük miatt eddigi szerepüket betölteni nem képes lovak ápolását, gondozását, megérdemelt nyugodt további éltük biztosítását. Ennek a nem mindennapi célkitőzésnek a megvalósításához a „szokásos" állatszeretet nem elég. A lovak iránti már-már fanatikus rajongás, elszántság, és óriási kitartás szükséges ahhoz, hogy elmondhassuk: a Bottyán Equus Alapítvány immár négy éve igyekszik szebbé-jobbá varázsolni a hozzájuk került lovak mindennapjait.

Amikor Rédei Attilánéval beszélgettem, rájöttem, milyen keveset tudunk a lovak életéről. Eljárunk a lovardákba, csodáljuk az állatok izmos testét, gyönyörködünk mozgásukban, büszkén ülünk rajtuk, de nem gondolunk arra, mi történik velük, ha már nem képesek bennünket kiszolgálni. Sajnos a legtöbbjük nem tudja elkerülni a vágóhidat. Csak nagyon kevesen vannak, akik azon fáradoznak, hogy az emberek szolgálatában letöltött dolgos élet után ne így végezzék. A Bottyán Equus Alapítvány jelenleg szinte egyedülálló Európában. Nagyon kevesen tudnak róluk, épp ezért minimális segítséget kapnak, de tenniakarásuk mindezek ellenére töretlen.

- Hogyan és miért jött létre az alapítványő

- A lovak iránt érzett csodálatom gyerekkoromban kezdődött, és egész életemet végigkísérte. Bár a fővárosban éltem, gyakran voltam vidéken a nagyszüleimnél. Ott kerültem először lovak közelébe. Később - a családalapítás után -, egy Pest környéki lovardába jártunk rendszeresen lovagolni. Itt már szembesültem azzal a borzasztó igazságtalansággal, ami a kiöregedett, pénzt már nem hozó lovakat éri. Egy komolyabb sérülés, betegség után, vagy reumás öregség miatt az állatok útja a vágóhídra vezetett. Ezt látva úgy éreztük, hogy valamit tennünk kell. Eleinte bértartást fizettünk azokért a lovakért, akiket azért vásároltunk meg, hogy ne ilyen borzasztóan végezzék. Ez volt az első, kétségbeesett lépésünk, de mivel ez nagyon sokba került, más megoldást kellett keresnünk. Mindenünket pénzzé tettük, és megvásároltuk azt a területet, ahol az alapítvány ma is mőködik.

- Hogyan tudják fenntartani az alapítványtő

- Teljesen önerőből. A férjem őstermelő, igyekszünk a szénát, szalmát és mindent, ami a lótartáshoz szükséges, magunknak megtermelni. Jelenleg nyolc lovunk van, bár „jelentkezők" folyamatosan lennének. A lehető legtermészetesebb életkörülményeket próbáljuk nekik biztosítani. Tizenhat boxot, egy háromhektáros bekerített karámot, és az új lovak számára egy elkülönítő karámot tartunk fenn. Próbálunk terjeszkedni, de sajnos ez mind pénz kérdése. Szerencsére addig még sohasem jutottunk el - és nem is szabad eljutnunk -, hogy gondunk lenne a lovak etetésével és gyógyszerezésével. De ma még kevesen tudnak rólunk. Szeretnénk megtalálni azokat az embereket, akik támogatják ezt a kezdeményezést, és segíteni is tudnak nekünk. Úgy gondolom, hogy a lovak ezt igazán megérdemlik.

- Honnan kerülnek a lovak Önökhöző

- Szerintem azzal mindenki tisztában van, hogy a lovardákban egy olyan ló, melyet koránál, vagy betegségénél fogva már nem lehet lovaglásra használni, útban van. Mindegyik lovunknak szívbemarkoló a története. Talán Maholt említeném, aki 17 éves - tehát nem egy kimondottan öreg paci - de annyira „el lett használva", hogy amikor a szállítókocsiról lekerült, megdöbbentett a látványa, amely egyértelmően egyes lótartók szégyene. Egyébként egy jó papírokkal rendelkező ló, valamikor a pályán is futott, de abbahagyta, mert vagy nem voltak kiemelkedő eredményei, vagy megsérülhetett. Lovardából lovardába került, ahol „lovagolni tanította" az embereket. Úgy gondolom, hogy nem figyeltek oda a sérüléseire, amelyek egyre jobban elfajultak, és már lovaglásra sem volt igazán alkalmas. Mivel jó papírjai voltak, tenyészlóként használták. Az egész történetben a legmeghatóbb az, hogy egy fiatal egyetemista lány, akit szintén Mahol tanított meg lovagolni, végig figyelemmel kísérte az életét. Rábeszélte akkori gazdáját, hogy ne „dobasson" vele többet csikókat. Miután megtudta, hogy létezik ez az alapítvány, felvette velünk a kapcsolatot. Mahol így végül nálunk kötött ki.

Ha egy ló megöregszik, a gazda általában új lovat vesz helyette, és a régi már útban van... Sajnos kevesen engedhetik meg maguknak, hogy akkor is maguknál tartsák az állatot, ha már igazából semmire sem tudják használni. Szerencsére vannak olyan jobb érzéső emberek, akik úgy gondolják, hogy miután a lovuk hosszú évekig a társuk volt, nem vihetik a vágóhídra. Azt szeretném a legjobban, ha mindenki úgy gondoskodna a lováról, hogy ha egyszer megveszi, akkor az a kapcsolat egy életre szóljon. Jóval többen szeretnék öreg barátaikat nálunk elhelyezni, mint amennyi befogadására képesek vagyunk. Nem kérünk pénzt a munkánkért, de nagy segítséget jelentene, ha azok, akik lovaikat idehozzák, egy minimális összeggel hozzájárulnának az állatok tartásához.

Ez nem egy menhely, - és ezzel minden idelátogató egyetért - sokkal inkább öregek otthonának nevezném, a szó legnemesebb értelmében. Célunk a gyógyítás, és a megérdemelt nyugodt élet biztosítása. Gondoskodunk lakóinkról, és ami nagyon fontos, szeretettel vesszük őket körül.

- Egyre többet hallani éhező, elhanyagolt lovakról. Mit tudnak tenni ilyen esetekbenő

- Arra is felkészültünk, hogy ideiglenesen befogadjunk rossz körülmények közül érkező lovakat. Átmenetileg ugyanis - amíg nem találunk számára megfelelő otthont - el tudjuk őket szállásolni. De hiába vagyunk állatvédő szervezet, mégsem tehetjük meg, hogy csak úgy elhozzunk egy lovat, bármilyen sanyarú körülmények között is éljen. Jelenleg a ló magántulajdonnak számít. Ezek az igazán szívbemarkoló dolgok, és remélem, hamarosan meglesz arra a törvény adta lehetőségünk, hogy segítsünk.

- Mikortól számít öregnek egy lóő

- Ez nagyban függ a tartási körülményektől és a fajtától is. Egy 20-25 éves lovat is lehet még lovagolni, ha megfelelően volt tartva.

- Mire számíthatnak azok, akik ellátogatnak Önökhöző

- Nagy szeretettel várunk mindenkit, akik érdeklődnek munkánk iránt. Sokan vágynak a lovak közelségére. Az állatok is örülnek a vendégeknek, hiszen szeretik a gyerekeket, élvezik a simogatást. Ha valakinek az anyagi helyzete nem engedi meg, hogy lovat tartson, de szívesen megtenné, itt örökbe fogadhat egyet, és bármikor látogathatja, foglalkozhat vele. Nálunk lovaglásra nincs lehetőség. A gyerekeket ugyan felügyelettel fölültetjük a hátukra, és körbevezetjük a karámban, de sajnos a mi lovaink közül egyik sem képes már a rendszeres lovagoltatásra.

- Milyen terveik, álmaik vannakő

- Egy nagy álmunk már teljesült, hiszen létrehoztuk az alapítványt. Tervünk rengeteg van: szeretnénk bővíteni az istállót, a területet, hogy a hozzánk került állatok minél természetesebb körülmények között élhessenek. Nagyon szeretnénk a gyermekeket megismertetni a lovakkal, megtanítani nekik az ápolásukat.

Néha kissé elkeseredem, hogy nem tartjuk tiszteletben a lovakat, pedig lovas nemzet lennénk. Az ember hőséges társának a legtöbben a kutyát tartják, míg a lovakat csak eszköznek tekintik. A természetnek ezek a csodálatos lényei egész életükben nekünk segítenek. Megkönnyítik a munkánkat, boldogságot adnak azzal, hogy ülhetünk a hátukon, és ha valaki már vágtázás közben érezte a sörényük illatát, az egyetért azzal is, hogy lovagolni az egyik legjobb dolog a világon.

Sokszor mondták már, hogy furcsák vagyunk, mert nálunk minden a lovak körül forog. Nem akarom az érzéseinket senkire ráerőltetni, csak azt szeretném, ha rátalálnánk azokra, akik hasonlóan éreznek, felelősséggel gondolkodnak, és segítséget tudnak nyújtani általunk - a lovaknak. Vígh Léna

Kérjük segítsék adójuk 1%-ával az alapítvány munkáját. Járuljanak hozzá az itt élő lovak életének szebbé-jobbá tételéhez.

 

BOTTYÁN EQUUS HUNGÁRIA

Öreg, beteg, sérült lovakért

KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY

őrbottyán, Erkel F. u. 0246/1 Pf: 21.

Tel: 06-28-369-890, 06-20-942-1901

Bankszámlaszám:

OTP Bank Rt.: 11742104-20039871

Adószám: 18694538-2-13

www.bottyanequus.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!