A magyar háztartások zömében jó ideje egyeduralkodó zsiradék féle a napraforgó étolaj, de a gasztronómia iránt érdeklődő háziasszonyok és házigazdák egyre inkább kezdik felfedezni maguknak a más olajos magvakból nyert olajféleségeket.

A lenmagolaj népszerűsége gyorsan terjed, köszönheti ezt egészségre gyakorolt jótékony hatásainak:

- enyhe hashajtó hatású, segíti a bélműködést,

- segít fenntartani a normális koleszterinszintet,

- antioxidánsokban gazdag: alfa-linolénsav, E-vitamin, béta-karotin,

- erősíti a körmöt és a hajat

- gyulladáscsökkentő hatású

Diétázók étrendjébe is jól beilleszthető, mert energiával látja el a szervezetet, de a szénhidrátokkal ellentétben nem okoz inzulinreakciót. Napi 1-3 kiskanállal célszerű fogyasztani belőle, legjobban salátához, húsokhoz illik. Arra ügyeljünk, hogy ne hevítsük, mert így értékes tulajdonságait elveszíti.

A tökmagolaj nők és férfiak kedvence is lehet, ugyanis mindkét nem számára tartogat pozitív hatásokat. Az antioxidáns, öregedési folyamatokat lassító összetevői miatt már a kozmetikai ipar is felfigyelt rá, ezért bátran ajánlom hölgyeknek. Az urak kedvencévé egy bizonyos Delta-7 nevű hatóanyaga teszi. Ez az összetevő a prosztata problémák kezelésében nyújt segítséget.

Mindezeken felül telítetlen zsírsavakban gazdag, melyekről köztudott, hogy koleszterin szabályozó hatással bírnak, javítják az agyi keringést, és lassítják az érlemeszesedést.

És hogy a gasztronómiai élményről is ejtsünk pár szót: a tökmagolajat is salátákhoz ajánlhatjuk leginkább, de szokás vele ízesíteni a sütőtök krémlevest, vagy vékonyan a kenyérre kenve a vajat is helyettesíthetjük vele.



A dióolaj eredete az ókori görög birodalomig nyúlik vissza, de a 12. században a franciák tették ismertté, amikor is a „szegény ember zsírja”-ként emlegették. A többi magolajhoz hasonlóan gazdag telítetlen zsírsavakban, A -, B és E vitamint is jelentős mennyiségben tartalmaz.

- csökkenti az érelmeszesedés kockázatát,

- roboráló hatású, különösen a haj, bőr és körmök állapotát javítja,

- a népi gyógyászat szerint kiváló féregűző

Fogyasztható önmagában kúraszerűen naponta 1-2 mokkáskanálnyit, kenyérrel (pl. pirítóshoz), salátákhoz, vagy sütemények, desszertek készítéséhez. A roston sült húsoknak pikáns ízt ad, de ne a sütéshez, hanem utólagos ízesítéshez használjuk.

A mákolajat már a 19. században is sokféleképpen hasznosították: szappant, lakkot, lámpaolajat készítettek belőle és még a főzéshez is használták. Manapság főként a konyhában van szerepe, de kiderült, hogy az egészségre is jótékony hatásokkal bír. A hideg sajtolással nyert mákolaj az eljárás után is megőrzi a mák teljes vitamin tartalmát, ezáltal természet adta gyógyító erejét.

Magas E-vitamin tartalmán felül kálciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Kedvező hatásai:

- vérnyomás szabályozó hatás,

- idegerősítő, nyugtató, altató hatás,

- gyorsítja a sebgyógyulást,

- a csontritkulás megelőzésében és kezelésében az orvosok által is elismert hatása van

Érdemes a mákot bevonni étrendünkbe, de ha túl gyakran fogyasztjuk, ráunhatunk. Épp ezért jó megoldás a mákolaj, melyből napi 1-2 kiskanállal javasolt fogyasztani. Különösen a változó korban lévő nőknél fontos a mákolaj fogyasztása, mert megakadályozza a csontszövetek leépülését.

Az olajakért és további ajánlatokért látogasson el az Életmódbarát webáruházba és keressen minket a facebookon: Életmódbarát – egészséges életmód egy kattintásra.

www.eletmodbarat.hu

www.facebook.com/eletmodbarat

Telefon: 30/821-4601