Civil kezdeményezésként látott napvilágot 2011-ben a Komposztálás Ünnepnapja. A téma jeles nappá emelésének célja az volt, hogy a HUMUSZ Szövetség Magyarországon is felhívja a figyelmet a komposztálás mint természetes hulladék újrahasznosítási módszer jelentőségére.
2020-ban már tizedik alkalommal teszik közzé felhívásukat óvodák, iskolák, civil közösségek, alkotók számára, abból a célból, hogy október során valósítsanak meg helyben komposztáláshoz kapcsolódó programokat.

Az idei felhívásban a komposztálást a nemzetközi “Biodiverzitás szuper évéhez” kapcsolják, így irányítva a figyelmet a talajban nyüzsgő gazdag életre. A Komposztünnepre 2020. október 10. 24:00-ig lehet regisztrálni.
A jubileum alkalmából összeállítottak a korábbi évek programjaiból egy olyan jógyakorlat gyűjteményt, mely a következő évekre is bőséges inspirációt nyújthat mindenkinek, aki szeretné a környezeti nevelést élménydús játékokkal színesíteni.

A gyűjtemény ingyenesen elérhető itt: https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztunnep-2020

Szintén a program keretében készült el a Közösségi Komposzt Útmutató, melynek célja elsősorban azt bemutatni, hogy társasházak kertjében hogyan lehet, és hogyan érdemes belevágni a közösségi komposztálásba. A hangsúly a közösségen van, hiszen ebben az esetben a megfelelő komposztálási ismeretek mellett nagy szükség van az együttműködésre is. Az útmutatóban így arra vonatkozóan is kapnak tanácsokat az olvasók, hogyan lehet a közösséget bevonni és közösen működtetni a komposzt pontot.

2020-ban is Komposztünnep!

A közösségi komposztálás hatására jellemzően csökken a hulladéktárolókba kerülő hulladék mennyisége, hiszen a szerves frakció jelentős része komposztálásra kerül. Ezáltal lehetőség nyílik a hulladékszállítási költségek csökkentésére. A megtakarítást az is segíti, hogy nem kell virágföldet, esetleg műtrágyát vásárolni, hiszen felhasználhatják a helyben keletkező humuszt.

A Közösség Komposzt Útmutató elérhető itt: https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztalas-kozossegben-utmutato

A Humusz Szövetség célja, hogy Magyarországon a fenntartható, természeti erőforrásokkal takarékosan bánó életmód napi gyakorlattá váljon. A Szövetség azért dolgozik, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat az egyénekben - közösségekben, a szakmai döntéshozók, szakemberek és az oktatási szektor szereplői körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer. A nulla hulladék felé vezető úton eszközeik a tájékoztatás, az oktatás és tanácsadás, a jó gyakorlatok felkutatása, kidolgozása és megvalósítása, valamint a közösségi együttműködések ösztönzése.

A programot a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B programja támogatja. A No Planet B (NINCS "B" TERV! CSO-LA/2017/388-137) EU társfinanszírozású projekt. A tevékenységért kizárólagosan a Humusz Szövetség felel, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.


Képek forrása: 1. pixabay.com / Szerző: herb007; 2. HUMUSZ Szövetség
forrás: Zöldunió