A most divatos „vissza a természethez”, „fenntartható fejlődés” jelmondatok hatására megnőtt a kereslet az ecetes, citromsavas, illóolajos, stb. tartalmú termékek iránt. Sőt! Ez a hozzáállás jó, egyértelműen helyes és előremutató a fejlődés szempontjából, így lényegesen csökken a környezetünk terhelése.

elem iránt elhivatott háztartásokban a háziasszonyok gyakran maguk készítik el a tisztító, fertőtlenítő szereket. Fontos, hogy ezek az alapanyagok, szerek magukban is hordoznak veszélyeket, melyekre a címkén feltüntetett piktogramok, figyelmeztető „H” és megfelelő óvintézkedésre vonatkozó „P” mondatok (korábban „R” és „S” mondatok) hívják fel a figyelmünket. Ezeket mindig gondosan el kell olvasni. Ezekben szerepelnek az anyagok/keverékek főbb veszélyeire való utalások „H” (pl. „Tűzveszélyes folyadék és gőz.”, „Súlyos szemirritációt okoz.”,… stb.) és az azok elkerülésére javasolt tanácsok „P” (pl. „Gyermekektől elzárva tartandó.”, „A használatot követően a kezet alaposan meg kell mosni.”, ..stb)

Oda kell mindenkinek nagyon figyelnie, hogy mi mit jelent a címkén, az otthoni keverésnél figyelni kell, mely anyagok milyen anyagokkal léphetnek reakcióba. Ha valaki a veszélyekkel tisztában van, használ megfelelő védőfelszerelést (itt általában gumikesztyűről és egy egyszerű, szembe fröccsenéstől védő szemüvegről, esetleg por esetén maszkról van szó) és ismeri az egyes anyagok kölcsönhatásait, akkor otthon nagyon jó hatásos tisztítószereket tud keverni. Mindenképpen érdemes alapos kutatómunkát végezni, mielőtt elkezdjük a különféle anyagok keverését.

A környezetbarát alapanyagok biológiailag lebomlanak, az „általános” kész tisztítószereknél lényegesen kevésbé szennyezik a környezetet, viszont ezeket is gondos odafigyelés mellett kell használni, mivel helytelen használatuk komoly gondokat okozhat. Gyerekek elől gondosan zárjuk el őket. A kevert szereket soha ne tegyük olyan csomagolásba, amiben élelmiszer szokott lenni. A csomagolásra mindig írjuk rá jól láthatóan, hogy mi van benne.

A kész környezetbarát tisztítószerek hatása ugyanúgy a környezetbarát alapanyagokra épül, viszont használatuk lényegesen egyszerűbb és veszélytelenebb, hiszen nem kell otthon összeállítani a különböző keverékeket. Másik előnyük a kész környezetbarát tisztítószereknek, hogy optimálisan összetettek,  csak annyi vegyi anyagot és olyan összetételben tartalmaznak, amennyire pont szükség van. Egy-egy anyag hatása magában lényegesen elmaradhat a keverékekétől.

A felhasználásra kész otthoni tisztítószereinket vizsgálva például az ecetes tisztítószer az ecet mellett tartalmaz több más összetevő mellett felületaktív anyagot is, így többféle szennyeződést tud eltávolítani, könnyebb vele a takarítás, mint a sima ecettel.  Ez az alap hasonlat igaz minden Zöldlomb tisztítószerre, beleértve a mosószert is.

Néhány jó tanács:

• A mosószóda, ha nem oldódik fel 100 %-ban, komoly dugulást okozhat.

• A nátrium perkarbonát aktivátor nélkül 60 °C-tól hatásos igazán (aktivátorral már 40 °C-tól). Mosáshoz és áztatáshoz használjunk gumikesztyűt. Szembe nem kerülhet.

• A tömény ecet erősen savas, maró a gőze, érdemes „étkezési” ecetet felhasználni.

• A citromsav töményen erős sav, pH-ja 2 körüli töménységtől függően, húzzunk gumikesztyűt.

• az illatanyagok szinte kivétel nélkül allergének.





info@zoldlomboko.hu

www.zoldlomboko.hu

Telefon:  +36 1 420 4139