A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a jövőben is folytatja az internetes tűzifahirdetések ellenőrzését. A hivatal honlapján a napokban működésbe helyezett, új adatbázis immár rendszerezetten rögzíti a jogszerűtlenül feladott hirdetések adatait. Az adatok bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek és a logikus keresőmezők segítségével könnyen, gyorsan, célirányosan elérhetőek. A Nébih az információk közzététele során kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére, indokolt esetben az adatok törlésére vagy módosítására is lehetőséget nyújt.

Az internetes hirdetések ellenőrzése során rendszeresen bebizonyosodik, hogy az illegális faanyag-kereskedelmet folytató személyek álnévvel, illetve kitalált EUTR technikai azonosítóval adják fel hirdetéseiket.

A lakosság rendszeresen jelzi a hatóság felé, ha szabálytalan faanyag-kereskedelmi tevékenységet észlel. Az eutr@nebih.gov.hu e-mail címre érkező bejelentések többsége szerint az eladók nem az előre kifizetett összegnek megfelelő mennyiségű, fafajú tűzifát szállítják ki, továbbá a faanyag eredetét igazoló szállítójegyet és számlát sem adnak a vevőnek. Az ilyen esetek – amelyek megnehezítik vagy ellehetetlenítik az utólagos reklamációt – leggyakrabban a jogszerűtlen hirdetők esetében fordulnak elő, ezért a Nébih javasolja a tűzifavásárlóknak, hogy bizonytalan forrásból ne vegyenek tűzifát.

A vásárlás előtt célszerű tájékozódni az eladó személyéről és jogszerű működéséről. Ehhez a Nébih mostantól a honlapján, nyilvánosan elérhető formában biztosítja a jogszerűtlen hirdetések adatbázisát, amelyben összegyűjtve megtalálhatóak a fiktív technikai azonosítók, valamint az ezekhez tartozó telefonszámok. 

Az ellenörző oldal megnyitásához kattintson erre a linkre: https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai

A Nébih felhívja a tűzifavásárlók figyelmét, hogy amennyiben a számukra érdekes hirdetésben található adatok szerepelnek a jogszerűtlen hirdetések listáján, fokozott körültekintéssel járjanak el, ha mégis a vásárlás mellett döntenek.

Amennyiben a közzétett listán szereplő adatokkal kapcsolatban bármely személy vagy szervezet igazolni tudja faanyag-kereskedelmi tevékenységének jogszerűségét, az adatokat a hatóság eltávolítja vagy módosítja az EUTR honlapon.