Amikor a hétköznapok során hulladékról beszélünk, legtöbbünknek a – napról napra sűrűbben ürítendő – otthoni szemetes jut eszébe. Sokan továbbgondolják a folyamatot, és eszükbe jut a szelektív hulladékgyűjtés, de csak kevesen jutnak el a bennünket körülvevő termékek előállítása során keletkező ipari hulladékok problémájáig. Az Iparfejlesztési Közalapítvány erre a problémára keresi a megoldásokat.A legutóbbi számban megjelent cikkben röviden bemutattuk az ipari szimbiózist – most e módszer jelentőségéről és előnyeiről lesz szó.
Napjainkra a lakosság szinte teljes körében ismertté vált a szelektív hulladékgyűjtés fogalma. Mindenki tudja, hogy ez a hulladékok anyagfajták szerinti szétválogatását jelenti, a következő lépés jelentőségébe azonban nem mindenki lát bele – néha azok sem, akik kötelességtudó állampolgárként szelektíven gyűjtenek. Ez a lépés az újrahasznosítás: a számunkra felesleges, de külön gyűjtött anyagokból így máshol újra érték – nyersanyag, termék, energia – lehet. Gondoljunk csak bele: a természetben egyáltalán nem keletkezik hulladék, minden újrahasznosul – vajon meg tudjuk ezt tervezetten tenni az iparban is? Az ipari szimbiózis nem más, mint az ipari termelés újragondolása e körforgás alapján. Fontos ezt megtennünk, mert az iparban jóval nagyobb mennyiségű hulladék képződik, mint a lakosság végső fogyasztása során. Az IFKA a Nemzeti Ipari Szimbiózis Program (NISP) keretei között épít vállalati kapcsolatokat, amelyben az egyik fél által termelt hulladékot egy másik fél nyersanyagként képes felhasználni. Néhány példán keresztül egyértelművé válik, miért tehet boldoggá mindenkit egy-egy „ipari szimbiotikus” kapcsolat.

Az egész világot behálózó áruszállítási láncok során rengeteg hungarocellt használunk fel csomagolóanyagként. Egy nagy kapacitású, adattároló rendszereket összeszerelő váci üzembe is hungarocellbe burkolva érkeznek az alkatrészek. Ezek az anyagok a termék célba érése után feleslegessé válnak, és legtöbbször a hulladéklerakóra kerülnek, ahogy ez eddig Vácott is történt. Ez mindenkinek káros: terheli a környezetet, költséget jelent az üzemnek. Sokan nem tudják, hogy a hungarocell hulladék felhasználható például az útépítésben, ami újabb nyersanyagok kiváltását jelenti. A váci üzem hulladékából pedig fejlett technológiával újra műanyag készáru készül egy Pest megyei újrahasznosító üzemben. A gyártó cég megspórolja a lerakói díjat, az újrahasznosító üzem nyersanyaghoz jut, a környezetbarát technológia által pedig megszabadulunk a szeméttárolás és az anyag (polisztirol) energiaigényes előállítása miatti környezetterheléstől.

Az elektronikai hulladék is érték, hisz fémek (réz, cink, alumínium, kis mennyiségben arany) és egyéb anyagok vannak benne. A legjobb persze az, ha berendezéseink nem avulnak el olyan gyorsan – amíg azonban nem így történik, az elektronikai hulladék külön gyűjtése nagyon fontos. Egyfelől, mert a feleslegessé vált berendezések veszélyes anyagokat is tartalmaznak, másfelől az alkatrészekből értékes másodlagos nyersanyagok nyerhetők – sőt, javítások elvégzése után akár a teljes berendezés újra használható! A NISP partnerek közül például az egyik leginnovatívabb cég itthon egyedüliként képes elhasznált tonerek, nyomtatópatronok újrahasználatát biztosítani. Az elektronikai hulladék nem kerülhet lerakóra. A környezet szempontjából azonban nem mindegy, milyen „hasznosítóhoz” kerül. Fejletlen technológiával szétverik a berendezéseket, égetéssel ártalmatlanítanak, vagy sikerül olyan hasznosítót találni, aki a lehető legtöbb nyersanyagot nyeri ki a hulladékból, és esetleg az újrahasználat lehetőségeit is vizsgálja? Egy nagy számítógéppark leselejtezése után ezért volt fontos a NISP segítsége a hasznosítást végző cég kiválasztásában. 8 tonna elektronikai hulladék került így a megfelelő helyre.

Az ipari szimbiózis elérhető minden vállalat számára, aki kedvezőbb környezeti kibocsátást akar elérni, közelebb jutni a Nulla Hulladék célkitűzéshez, és pénzt is akar megtakarítani ezzel. Látogasson el honlapunkra: www.nisp.hu, vagy ipari szimbiózis ötletével keressen bennünket az [email protected] e-mail címen. Segítsük együtt az ipari szimbiózis megvalósulását környezetünkben.


  (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!