Bár még meleg az idő, de a gólyák és fecskék már a nagy utazásra készülnek fiókáikkal együtt: előre néznek, tudják, hogy a meleg napoknak vége lesz, és hidegre fordul az idő - nem is olyan sokára. Biztonságra vágynak, mint mindenki. Ők elrepülnek Afrikába, mi itthon maradunk, itt kell felkészülnünk. Hogy fázni fogunk-e majd télen, attól is függ, mit teszünk most, hogy készülünk fel a hidegre.

Annak, aki építkezik, otthonát felújítja, előre kell gondolkodnia jó pár hónappal, sőt évvel is. Ebben a mai világban nem mindegy, hogy mire költjük el pénzünket.
Egy építkezés, vagy felújítás nem két filléres móka. A megfelelő fűtés kialakítása javarészt a helyi körülményektől függ, most egyet szeretnénk részletesebben bemutatni: az infrapanel által nyújtott lehetőséget. Ha egy mondatban össze kellene foglalni, akkor azt mondanánk: maximum 10 éves távlatban a fűtése ingyen lesz, független lesz az orosz-ukrán gázvitától, és egyéb más energiaszolgáltatóktól.

Háromlépéses beruházás befektetés a jövőbe:


Az első lépés során fel kell mérni otthona helyiségenkénti hőigényét, hőszükségletét. Az ennek megfelelő teljesítményű infrapanelekhez egy okos vezérlést kialakítani.
Ez a művelet nagyságrendileg fele-kétharmad annyiba kerül, mint egy hagyományos cirkó bevezetése. Jó hír, hogy a panelek apránként, helyiségenként, vagy akár egyesével is beszerezhetőek, így nem olyan megterhelő anyagilag. Ugyanez nem mondható el a vizes fűtési rendszerekről: nem vehetünk most egy radiátort, és két hónap múlva egy méter csövet hozzá, stb. Illetve vehetünk, de az nem fog működni önmagában, míg egy darab infrapanelt azonnal csatasorba lehet állítani, ráérünk később rendszerbe foglalni.

Második lépés a szigetelés. Nincsenek csodák. Szigetelés nélkül bármilyen fűtést is szeretne használni, az nem lesz hatékony, mert csak az utcát fűti majd!

Harmadik lépésként a paneleket rákötjük új generációs napelemekre, amelyek jóval nagyobb hatásfokúak lesznek, mint a jelenleg járatosak, illetve ha az eddig kiszivárgott híreknek lehet hinni, a gyártási technológiából eredően kedvezőbb lesz az áruk.

Az infrapanel nem használ vizet a fűtéshez, nem rozsdásodik, nem avul el, elképesztően hosszú élettartamú. Nem a levegő fűtésével melegít, így a por nem kezd el keringeni otthonában, hanem közvetlenül az „útjába eső” testeket melegíti. Télen nem fagy el. Egyedül áramra van szüksége. Olyan érzés, mintha egy kandalló előtt ülne, vagy mintha a napsugár cirógatná a bőrét.
További járulékos haszna az egész folyamatnak az ingyen fűtésen túl az ingatlan értékének növekedése, értékállósága. Egy ilyen kialakítású fűtéssel rendelkező ház, vagy lakás jóval többet ér majd 10 év múlva, mintha MOST egy vizes alapú gázfűtést alakítana ki, mert az a rendszer addigra érik meg a felújításra, korszerűsítésre, ami pénzkiadást jelent.

A fogyasztásról őszintén


Mindenki tudja, hogy az elektromos áram nem olcsó. És a gáz az?
A gázból, mint fosszilis eredetű tüzelőanyagból végtelen készleteink vannak? Minél kevesebb van belőle, annál drágább lesz, míg az áramot hosszú távon elő lehet állítani zöld energiát felhasználva is.
A gázról mindannyian tudjuk, hogy fűtőértéke változik – számunkra ellenőrizhetetlen módon. A gázszámlákat már nem köbméter alapján kapjuk, hanem fűtőérték alapján is, amit nem áll módunkban ellenőrizni – ezért gázszámláink összevethetetlenek. A fogyasztó azért küzd, hogy minél kevesebb legyen a gázszámlája, de hiába fogyaszt kevesebbet, mégis többet fizet majd, mert nem mennyiség alapú a számlázás (az évközbeni gázáremelésről nem is szólva).
Az áram útját nagyszerűen lehet programozni, egy intelligens szabályzó rendszer kiépítése már nem megoldhatatlan feladat, míg a gáz esetében a termosztát csak a kazánt képes kapcsolni.
Az infrapanel által felhasznált energia a fűtés helyén hasznosul, míg a gázfűtés esetén a hulladékhő a kéményen keresztül távozik, az ott melegedő verebek nagy örömére, és a fűtéscsövek mentén is vész el, mire a radiátorig eljut.
A következő számban további információkat talál. De addig is keresse fel honlapunkat:


www.infrapanel.net.
Új címünk: Gödöllő, Rét u. 41/A.
Zsolnai Andrea 30/476 75 79