Az Ayurveda (az élet tudománya) filozófiai alapja, hogy az ember harmóniában él a természettel, és egészségének megőrzése érdekében a természetben fellelhető anyagokat használja fel. Az ősi, ayurvédikus receptúrák főleg gyógynövényeket, de emellett ásványokat és fémeket is használnak készítményeik elkészítésénél. A Shilajit az egyik több ezer hatóanyagot tartalmazó ásvány, amelyet a Himalájában találnak évezredek óta.

A Shilajit a Himalája szikláiból kicsapódó gyantaszerű anyag, amelyet több ezer méter magasban találnak. Szerves (oligoszaccharidok, gyanták, aminosavak, növényi savak [fulvic-, fuminsav], benzoátok, enzimek, fitoszterinek és vitaminok) valamint szervetlen anyagok (kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód) komplex keveréke, ami leginkább egy őskövületre emlékeztet.

A Shilajit-ot a Charaka Samhita (az Ayurveda gyógyászat legősibb, authentikus szövegkönyve) részletesen leírja, sokrétű alkalmazási lehetőségeivel együtt a könyv „Rasayana” (fiatalítás) fejezetében. A szövegkönyv ajánlása szerint a Shilajit - az egészség megóvása érdekében- rendszeresen fogyasztandó szerek közé tartozik.
A Shilajit támogatja az immunrendszert és a mentális funkciókat és segít fenntartani a csontok és ízületek egészségét.
A Shilajit volt az Ó-kor „antibiotikuma”, e mellett kiváló antioxidáns is. Az antioxidánsok jelenléte a szervezetben rendkívül fontos, mivel leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy egy antioxidáns eltávolít a szervezetből egy káros szabadgyököt, ezáltal betegségek kialakulását akadályozva meg. Az antioxidánsok segítik a szervezetet fiatalon tartani, késleltetik az öregedést. A szervezetben egyaránt jelen vannak szabadgyökök és antioxidánsok is, akik egymás ellenségei és állandó harc folyik közöttük. Szabadgyökök állandóan keletkeznek a szervezetben, keletkezésük oka visszavezethető a nem megfelelő életmódra, káros szokásokra, nem megfelelő minőségű táplálék bevitelére, nem elegendő pihenés, stressz hatására, de akár a mindennapi testedzés folyamán is. Ugyanígy antioxidánsokat is termel a szervezet, hogy védje magát a szabadgyökök romboló hatásától. Antioxidánsok keletkeznek pl. testedzés után is.  De az antioxidánsok bevitele történhet kívülről szájon át bevéve vitamin ill. egyéb étrend-kiegészítő formájában.

Garuda Trade Kft.,
1136 Budapest, Tátra utca 24.
T.: 1-331-2316, 06-30-506-3474,
E-mail: garuda@garuda.hu
www.garuda.hu    
www.ayurveda.hu