A kép egy német magazinból, a Fliegende Blattera egyik lapjából származik. A képet később Ludwig Wittgenstein népszerűsítette, aki rávilágított a látásmódokra, vagyis, hogy látni látjuk, de észrevesszük-e a mögötte rejlő tartalmat is? A kép valójában nem változik, csupán a vizuális élmény alakul át.

Egy pszichológus és író, Richard Wiseman következtetéseket vont le az által, hogy kinek melyik állat képe jelenik meg elsőként. Állítása szerint, ha gyorsan és rövid időn belül észrevettük a másik képet, akkor a mi jellemünk elég kreatív, hajlamosak vagyunk meglátni olyan dolgokat is a világban, amelyek mások számára láthatatlanok.
Azt állítja a pszichológus, hogy akik akár bizonyos idő elteltével is, de képesek meglátni a másik a képet, aktív jövőképpel rendelkeznek, az ő elméjük más üzemmódban működik, a világ és az emberek másnak tűnnek számukra.

AKIK A KACSÁT LÁTTÁK MEG ELSŐKÉNT a normál, szemmel látható dolgokban hisznek. Szkeptikusan állnak a kézzel nem fogható és szemmel nem látható dolgokhoz. Kissé hitetlenek az emberekben, bizalmatlanok mások felé, olyan, mintha egy védő burokkal védenék magukat a támadások és a csalódások ellen. Kevés bizalmassal és lelki jó baráttal rendelkeznek, akit viszont közel engednek a kis világukhoz, azt őrzik és védelmezik, kitartanak mellettük jóban, rosszban.

AKIK A NYULAT LÁTTÁK MEG ELSŐKÉNT fogékonyabbak a nem látható dolgokra, hisznek a szemmel nem látható és kézzel nem érinthető dolgokban is. Más szemmel tekintenek a világra, nagyon jó ember ismerők, a megérzéseik soha nem csapják be őket és akár kilométerekről képesek kiszúrni a hazugokat. Nehéz őket megvezetni, játszani az érzéseikkel. Olykor hiszékenyek és ők is hajlamosak a kísértésre, de a titkos segítőjük mindig a helyes útra tereli őket. Szeretnek élni, sokszor túl komolyan fogják fel az életet és képesek nagyon magukba fordulni.