Idén már a 34. Dávid-naptár segít felkészülni a másnapokra az időjárás tekintetében, hiszen ezúttal is részletesen tájékozódhatunk akár már most is, arról, milyen lesz a nyár, vagy a következő iskolakezdés idején a hőmérséklet, lesz-e csapadék, stb.

Az embereket érdekli, hogy mire számíthatnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy Dávid Mihály általában fél nyolctól késő estig készenlétben áll, a reggelijéhez háromszor kezd hozzá, a fürdőkádból ötpercenként száll ki, mégpedig azért, mert folyamatosan csöng a telefonja. Hívják az ország minden részéről, érdeklődnek, kíváncsiskodnak, és kezükbe szeretnék venni a Dávid-naptárt, amely jövőre a maga 35 évével bekerül a Guiness-rekordok közé. Rekordnak számít a naptár azért is, mert ilyen jellegő hosszú távú előrejelzés nem készül sehol a világon.

Mint minden eddigi prognózis, úgy az idei Dávid-naptár is az év végéig mutatja az időjárás változását. Igazán hosszú távú előrejelzésre a meteorológia tudománya megfelelő tudományos módszert még nem dolgozott ki, a Dávid-féle eljárással azonban akár húsz évre előre meg lehet jósolni a várható körülményeket.

- Az elmúlt évi előrejelzés talán a legjobb volt az eddigiek közül. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a tapasztalat tovább gyarapodott, a másik ok pedig az, hogy olyan volt az „alapanyag", amivel jól lehetett dolgozni.

- Milyen különbség lehet a nyersanyagot tekintveő Az nem ugyanolyan minden évbenő

- A számításoknál látszik ez. Ha törtekkel számolunk, nem mindegy, hogy 1/2, 1/4 vagy 1/122 az egyik adat. Ez nehezíti az előrejelzés elkészítését.

- Milyen a 2006-os naptár Ön szerintő És mit mutatő

- Abban bízom, hogy legalább olyan jó, mint a tavalyi. A tél sajnos el fog húzódni, különösen az éjszakai hőmérséklet tekintetében. Nappal néha meglepően meleg lesz, de éjszakánként, egészen április közepéig télies marad az idő. Téli csapadék február első felében várható. Olyan hó, ami tartósan meg is marad, február 15-e után már nem esik. Lehet ugyan hó, de az várhatóan hamar el is olvad. Februárban a sokévi átlagnak megfelelő lesz a hőmérséklet nappal is és éjszaka is. A hónap közepén enyhébb időjárásra, a végén pedig egy hővösebb szakaszra számíthatunk országosan is.

- Számíthatunk tavaszra, vagy idén is kimarad ez az évszakő

- Olyan „átmeneti tavasz", mint amilyenre vágyunk, olyan nem igazán lesz, mert április 20-tól a nyárba lépünk. A nyár ezúttal csapadékos, hőmérsékleti szempontból pedig kiegyenlített, elviselhető lesz, nem tarkítják majd hővösebb időszakok. Kánikula szinte csak négy napig lehet, az is csak júniusban még az iskolai tanítás végén. Egész évben nagyjából annyi csapadék lesz, mint az elmúlt évben, csak egyenletesebben fog eloszlani. Még most a téli időszakban számolni kell a belvízlefagyásokkal, ami egyszer kiolvad, aztán újra lefagy, ez okoz majd vízelöntéseket. És nehéz ellene tenni is.

Tavasszal a folyókon jelentősebb árhullámok vonulnak majd le, az egyik március végén, a másik pedig április 20-án kezdődik. Az év vége hasonlítani fog az elmúlt évihez, bár az ősz egy kicsit hamarabb lesz télies, mint tavaly. Már októberben téliesre vált az időjárás, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan hideg lesz, hanem azt, hogy az éjszakai hőmérséklet többször is lemegy -5, -12 fok közé. erdei

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT, HA TETSZETT A BEJEGYZÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!