A Védák negyedik könyve, az „Atharva Veda” (A bűvölet tudománya – i.e. 2000-1400.) említi. Hazánkban 1945 előtt a gyógyszertárakban lehetett kapni cannabis olajat, és asztma cigarettát is! Máthé Imre a Yotegngritben is említi a kendert, mint különféle „nyavalyákat” gyógyító növényt. Magyarország a II. világháború előtt kendernagyhatalomnak számított. A háború után minden dokumentumot, minden gépet, minden emléket megsemmisítettek, ami a kenderrel kapcsolatos volt.
A nagylaki kendergyár 2007-ben szűnt meg, valahogy kimaradt a látószögéből a kenderüldözési hatóságoknak. Idén Nagylak is újra életre kel.

Egyesült Államok,1910-1956
Csupán a 20. század elején kezdett terjedni a cannabis szívás a mexikói vendégmunkások körében.  A cannabist tiltó törvények meghozatalára legelőször az 1910-es években került sor, míg a szövetségi tilalom kiteljesedése az 1930-as évekre tehető. A Kongresszus 1937-ben fogadta el a Marihuána Adóztatási Törvényt.
1938-ban az államokban felvették a kendert a drogkönyvbe, amihez nemsokára közel 30 állam csatlakozott.
Anslinger marihuánaellenes kampánya mögött rejtett önös érdekek húzódtak meg, amik összefüggésbe hozhatók Anslingernek W. R. Hearsttel  /Du-Pont/ való ismeretségével.
A vegyipari nagyvállalat érdekei álltak a marihuána ellenes kampány mögött, melynek célja a kenderből készült versenytermékek kiiktatása volt.
Anslinger nyilatkozatai szerint nem gondolta, hogy a marihuána komoly veszélyt jelent az amerikai társadalomra, mégis üldözési kampányt indított. Állítása szerint a kender erőszakosságot eredményez, elmebajt, homoszexualitást, gyors öregedést idéz elő, és függőséghez vezet. Stb. A kutatások alapján ezek az állítások nem igazolódtak be.
1942-ben törölték a marihuánát az Amerikai gyógyszerkönyvből. 1951-ben az amerikai kongresszus elfogadta a Boggs törvényt, amelyben első alkalommal nevezték a marihuánát kábítószernek. 1956-ra több mint 60 államban tiltották be a cannabist, mint erős drogot.

A kender megmenthetné a világot?
– A kendernek számos felhasználási területe van. A teljesség igénye nélkül pár terület: papír, élelmiszer, gyógyszer, illóolaj, étrend kiegészítő, kozmetika, textília, építőanyag, állati takarmány, alom, öntött műanyag… stb.
– A kender feldolgozásához sokkal kevesebb energiára és vízre van szükség, mint a gyapot feldolgozásához.
– A kender szén-dioxid megkötő szerepe óriási előny lehet a fák mellett. Egy év alatt termel annyi rostanyagot, mint egy fa több 10 év alatt. Nem kellene a fákat kivágni, a légszennyezettség is megoldódhatna.
– Az építőiparban a kenderbetonból passzív házakat lehet építeni. A kenderbetont nem szeretik a rágcsálók sem, ellentétben a fa-, vagy vályogházakkal.
– Termesztése nem igényel sok energiaforrást.
– A kenderből készült ruházat szellőzik, nem gyullad meg, nem olvad rá az emberi testre.
– Egészségügyi hatása összemérhetetlen a nylonnal szemben.
– A kenderből egy speciális eljárás során mindenféle műanyag készíthető. Akár tányér, evőeszköz, vagy palack is. Repülőgép és autó karosszéria elemeket is készítenek belőle. Könnyebb, mint a fém elemek. Henry Ford a T modell karosszériáját is kenderből készítette. A kenderműanyag nem  keverendő össze a kukorica zacskókkal, amivel csak nagyobb bajt okoztunk, mint ami volt…..
Az orvosi, és élelmiszer részéről pedig előző cikkekben már szólottam.

Detki Chili és Kendertanya
Webáruház: detkichilis.hu
Telefon: +36 20 297 4560
Cím: 3275 Detk, Petőfi u. 30