Most pedig lássuk az étel-intoleranciát részletesebben.

Az ÉTELINTOLERANCIA a felnőttek körében nagyon gyakori, kb a lakosság 30%-át érinti.

Ételintolerancia alatt a különféle élelmiszerek, vagy azok összetevői által okozott, nem megfelelő fiziológiás válaszok kialakulását értjük. Az ételintolerancia elhúzódó, krónikus, kevéssé heveny, kevésbé nyilvánvaló tünetekkel jár. Antitest-allergén komplex képződik, a szervezet nem képes eliminálni, lerakódik a szövetekben és gyulladást okoz. Gyulladások keletkezhetnek szervezetünkben, illetve felborulhatnak normál testi funkcióink.

A leggyakoribb probléma, hogy az étel emésztéséhez szükséges valamelyik enzim hiányzik. Az enzimhiányon alapuló ételintoleranciák közös tünetei: görcsös hasi fájdalom, hasmenés, has-puffadás és fokozott széltermelődés. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek gyomorgörcsöt, hasmenést vagy éppen székrekedést okoznak.

A tünetek különböző súlyosságúak. Általában fél–egy órával az étkezés után kezdődnek, de néha 48 óra múlva alakulnak ki, így a tünetek és a kiváltó ok közötti kapcsolat sokszor nem nyilvánvaló.
A tünetek súlyossága és megjelenése függ az elfogyasztott étel mennyiségtől (dózis-függõ):

•          hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés
•          fejfájás, migrén

•          pattanás, akné vagy egyéb bőrproblémák, ekcéma
•          ízületi fájdalmak, izomfájás
•          állandó orrfájás, orrdugulás
•          középfülgyulladás (nem gennyes)
•          fáradság, általános rossz közérzet.

Mivel egy enzim hiányzik az illető szervezetéből, a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz,  hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.

A szulfitok szinént sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják őket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelőző szerként.

Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselője. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

  • búza
  • tej
  • kukorica
  • tojás
  • gabonák (lisztérzékenség-cöliákia)
  • húsok
  • tej, tojás
  • zöldségek-gyümölcsök
  • fűszerek
  • tengeri élőlények
  • tartósító szerek
  • színezékek
  • egyéb adalékok
  • cukor

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenő tüneteket súlyosságuk szerint kezelni szükséges.

Az ételintolerancia tünetei közé elsősorban - de nem kizárólag - emésztőszervi tünetek tartoznak.

•          hányinger, hányás
•          hasmenés vagy székrekedés

•          gyomorfájdalom, gyomorégés
•          felfújódás, puffadás
•          ízületi fájdalom
•          súlytöbblet
•          fejfájás
•          idegesség, ingerlékenység, fáradtság, rossz közérzet
•          asthma
•          bőrprobléma

A csecsemőknél tapasztalható hasfájás is utalhat étel- intoleranciára, hiszen az anyatejen keresztül a baba is fogyaszthat az adott ételből.

Ritkább tünetek:

•  kiújuló szájfekély (afta)
• gyomor- vagy nyombélfekély
•  krónikus csalánkiütés
• szövetduzzadás

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Az immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szintek méréséből áll.

A sorozat további részeit itt olvashatod:

http://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-1-resz-122856
http://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-2-resz-122857
http://zoldujsag.hu/minden-amit-tudni-kell-az-etelallergiarol-es-az-etel-intoleranciarol-4-resz-122859

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!