Az ökológiai gazdálkodás és a biotermelés fogalma a következő: „Az ökológiai (bio- és organikus-) gazdálkodás olyan környezetkímélő és – megújuló, különleges minőségű, teljes körű és sok funkciós mező-, erdő- és tájgazdálkodást, teljes értékű élelmiszertermelést, valamint vidékfejlesztést jelent, amely a szigorú előírások (EU, Biokontroll, Ökogarancia) keretei között, különleges ellenőrzés, minősítés-hitelesítés, átállási idő és plusz támogatás mellett, valamint az aktív környezet- és egészségvédelem, továbbá az életforma-változtatás igényével folyik” (Márai G.).

Mezőgazdasági termékek
és élelmiszerek összehasonlítása
(szakirodalmi összegzés)
Szárazanyag: a biotermékekben mindig 3-5%-kal nagyobb, így tehát kisebb a víztartalmuk a jobb beérettség, az élő talaj, ill. az egészségesebb és ellenállóbb állatállomány stb. következtében;
Táplálóanyagok minősége (pl. fehérje-aminósav, zsírsavak, szénhidrát-frakciók stb.): szinte minden értékelés szerint a biotermékeknek jobb és értékesebb az összetétele;
Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek):
- Értékes elemek: általában a biotermékekben 10-300%-kal nagyobb, pl. réz +10%, kálcium +30%, vas +20%, mangán +50%, króm +86%, molibdén +152%, szelén +372% stb.
- Nehézfémek:higany –25%, ólom –29%, kadmium –40% stb.
Vitaminok: általában a biotermékekben 20-37%-kal nagyobb pl. C-vitamin +27%, B-vitaminok +20%, E-vitamin +37% stb.
Bioaktív- (ún. fito-) vegyületek többlet adatai (védekezés, szín, íz és aroma):
- a biozöldségek általában +10-15%-kal többet tartalmaznak;
- a bioparadicsom +15-25%-kal több likopint, bétakarotint és polifenolt;
- a bioburgonya kétszer annyi flavonoid és polifenolt, de felényi szolanint adott;
- a bioalma +19-20%-kal nagyobb fenol- és flavonid-koncentrációjú;
- a biovörösbor reszveratrol-tartalma jelentősen nagyobb;
- a biogabonák, -barackok, -körték, fekete-ribizli és –feketeszeder polifenol-tartalma szintén lényegesen nagyobb;
- a biosárgarépában +12%-kal több a béta-karotin koncentráció;
- a biohagyma antioxidáns-tartalma 20-50%-kal nagyobb stb.

Érdemes a biológiai okok közül néhányat kiemelni, vagyis miért tartalmaznak többleteket a biotermékek?
a) Az eltérő növényvédelem, hiszen a fitovegyületeket legtöbbször azért termeli meg a növény, hogy megvédje magát a külső káros hatásoktól, a kórokozóktól és a kártevőktől, viszont a vegyszeres védekezés esetén nincs szüksége ezekre.
b) Különböző tápanyag-utánpótlás, mivel a biotermelés kisebb N-felvétele esetén rövidebb a növény növekedési (vegetatív) szakasza, így hamarabb elkezdődnek az érési folyamatok és több fitovegyület keletkezik.
c) Növényfajta megválasztása alapján a rezisztens fajták mindig több fitovegyületet tartalmaznak (ti. éppen ezért rezisztensek …).

A biotermék előnyei a fogyasztók
szerint:
Egészséges, mert
- vitaminokban, ásványi anyagokban, mikroelemekben és bioaktív anyagokban gazdag;
- egyéb hasznos, élettanilag fontos anyagokból több van benne, mint egy átlagos termékben.
Biztonságos, mert
- káros szennyező anyagokat (növényvédőszer-maradékokat, műtrágyázásból származó mérgező anyagokat stb.) nem tartalmaz;
- az állatokat hormonok és antibiotikumok nélkül tartják;
- nincs szivacsos agysorvadás a kérődzőknél;
- ártalmatlanok az élelmiszerek alkalmazható adalék- és segédanyagai;
- géntechnológiával módosított szervezetek és származékaik nélkül készül.
Környezetbarát, mert
- hosszú távon fenntartható gazdálkodásból származik;
- a termelés során növényvédőszerek és műtrágyák nem szennyezik a környezetet, a vizeket;
- óvja a biológiai sokféleséget azzal, hogy védi a hasznos élőlényeket;
- előnyben részesíti a megújuló energiaforrásokat;
- lehetőség szerint zárt anyag- és energia-körforgásra épít.
Állatbarát, mert
- az állatokat igényeiknek megfelelően tartják;
- nem kínozzák az állatokat;
- kíméletesen szállítják és vágják az állatokat.
Gyógyít, mert
- hatásos a rosszindulatú betegségekkel szemben (pl. Gerson-diéta);
- csökkenti az allergiás érzékenységet;
- méregtelenít;
- jó a csontritkulásra stb.
Ízletes, mert jó élvezeti értékű.

Miért érdemes bioterméket termelni és biokertet létesíteni?
a) A fentebb leírt előnyök megbízható és hiteles érvényesítése.
b) A helyi vagy saját termelés esetén a hosszú és drága szállítás elmaradása, az igazi friss áru (növény-állat) fogyasztási többlet-értékének az érvényesülése.
c) A biotermesztés lehetőséget ad a szociális és közösségi fejlődés kiteljesedésére, a vidéki élet előnyeinek biztosítására.
d) A bio-áruforgalmazás és általában a bio keresleti piac összességében biztosan jövedelmező (nyereséges) gazdálkodást jelent.

Dr. Márai Géza
c. egyetemi docens,
Szent István Egyetem, Gödöllő
elnök, Ökológiai Egyesület
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!