logo.porteka-okJavában zajlanak az őszi betakarítások, a Homokhátságon rengeteg féle zöldséget és gyümölcsöt szüretelnek vagy éppen dolgoznak fel szeptember-októberben. Gondoljunk csak a szőlőre, a kukoricára, a tökfélékre, a fűszerpaprikára, almára vagy a dióra! Ezek nélkül elképzelhetetlen az ősz: ez a szín- és ízkavalkád kárpótol bennünket a borongós idő miatt. Kedvenc zöld városunkban, ahol a legtöbben az agráriumból élnek, ilyenkor pezsdül csak fel igazán az élet, az egész éves munka – szó szerint – meghozza gyümölcsét. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ilyenkor találkozhatunk a piacon homokháti termékekkel…

A homokon megtermelt javak a napsütéses órák magas száma miatt az egész országban egyedülállóak, ezért jegyezte be 2010-ben a Homokháti Portéka termékvédjegyet Mórahalom városa, mellyel céljuk, hogy összefogják a Homokhátság településeinek azon termelőit, jogi- és magánszemélyeit, akik kiváló minőségű termékeket állítanak elő helyben, és hozzájárulnak a térség hagyományainak megőrzéséhez, továbbfejlesztéséhez. A tanúsító védjegy alá került termékeket mind a Duna-Tisza-közi Homokhátság területén állítják elő extra minőségben, és olyan gyártási folyamatokat követően teszik a fogyasztók elé, amelyek garantálják a kiváló kvalitást. Így a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az általuk kiszemelt áruk – a versenyképes piacon megállva helyüket – vegyszertől és génmódosítástól mentes alapanyagokból készülnek.
Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere kiemelten támogatja a helyi termelőket: szerinte ahhoz, hogy egy önálló, piacképes gazdaságfejlesztési szervezet jöjjön létre járási szinten, egységes fellépésre van szükség. A piaci körülményeket meg kell szervezni, piactereket kell létrehozni és fenntartani. Emellett pedig kulcsfontosságú a nyersanyagok feldolgozása, mely egy olyan hozzáadott értéket képvisel, ami egyedivé teszi a Homokhátság kínálatát. Ezután a turizmus irányába kell kiterjeszteni a portékát. Ez azért fontos, mert évente 420 000 turista érkezik a Homokhátság központjába, Mórahalomra. Mindezeket kihasználva nem csupán homokháti, hanem országos szintű értékké is válhatnak a védjeggyel ellátott termékek. A polgármester mindenkit arra buzdít, keresse a védjeggyel ellátott változatos termékeket - például a mórahalmi Tourinform irodában, hiszen azok biztosítják a minőséget a család minden tagjának.
Nagyon széles termékpaletta alakult ki az évek során. Alapvetően élelmiszeripari termékekről van szó, de a méztől elkezdve a szamócadzsemen át a kézzel készített mórahalmi száraztésztáig, a mézeskalácsig, a borig, a hústermékekig és a kecskesajtig, a „rózsarétesig” és a fűszerpaprika őrleményig számos kézműves árucikk található a listán. A védjegyet akár kapocsként is felfoghatjuk, mivel segítségével a vevő jobban kötődhet a helyi árun keresztül a helyi termelőhöz. A gazda akár naponta is kaphat visszajelzést a vásárlótól, hogyan ízlett neki a szalámi vagy a kenyér. Ez egyre jobb minőséget is eredményezhet, hiszen a termelőt arra ösztönzi, hogy folyamatosan a legjobbat állítsa elő. Nem kérdés ezek után, miért érdemes inkább kézműves, helyi termékeket tennünk a garabolyba. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!