A manióka leveleit hasonlóképpen hasznosítják, mint nálunk a spenótot. Előállítható belőle saláta, párolt, főtt változat. Gyökeréből készülhet liszt, keményítő és alkoholtartalmú ital is. A lisztje alkalmas kenyér és pékáru sütésére. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, mártások készítéséhez is.

Nálunk a bioélelmiszerboltokban gyakran megfordulók talán nagyobb eséllyel találkoztak már a tápiókagyönggyel, amely a vegetáriánus és reform konyha nagy kedvence.  A tápiókagyöngy a maniókagyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül. A pudingok fő alapanyaga, de használják levesek, mártások sűrítésére. Zselatinizált kb. 2 mm-es granulátum. A feldolgozás során a keményítőszemcsék a hő hatására kis, szabálytalan csomókká alakulnak, s ezekből további sütéssel készül a tápiókapehely.

Tápiókagyöngy készítéséhez a még nedves tésztát szitán átmorzsolják. A gyöngyöknek pedig megvan az a tulajdonsága, hogy nedvesség hatására megdagadnak, és besűrűsítik a folyadékot. A híres puding mellett számtalan étel sűrítésre használhatjuk.

Mérgező is lehet

A nyers, feldolgozatlan maniókában különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő, ennek eltávolítására a gumókat reszelik, préselik és hevítik. A megmaradó mérget, a hidrogén cianidot, a természeti népek dárdákhoz és nyilakhoz használják. Természetesen a tápiókagyöngy vagy liszt már nem tartalmaz mérgező anyagot, viszont fogyasztása számtalan ponton támogathatja szervezetünket.

 

Miért fogyasszunk tápiókát?

1. Serkenti az izmok növekedését:

A tápióka nagyon fontos az izomnövekedés szempontjából. Mivel kiváló protein-forrás, ezért kitűnő választás a vegetariánusok részére. Mivel nagy mennyiségben található benne protein, ezért segíti az izmok növekedését és erősebbé is teszi őket. Ezen kívül hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz is.

2. Egészséges csontok:

A tápióka nagy mennyiségben kalciumot tartalmaz. Segít a vérnyomás, valamint a vér koleszterinszintjének fenntartásában. A tápióka magas káliumtartalma serkenti a vérkeringést és ugyanakkor csökkenti a szív- és érrendszer igénybevételét.

3. Energiaszint:

A tápióka kiváló energiaforrás. Sokan még a nap befejezte előtt kifogynak az energiából, ami utalhat arra, hogy nem fogyasztanak elég szénhidrátot. Erre az egészséges megoldás a tápióka lehet, mivel ez gyorsan, könnyen és egészséges módon látja el energiával a szervezetet.

4. Segíti a hízást:

Ha sovány, akkor próbálja ki a tápiókát. Ezzel ugyanis egészséges módon hízhat, valamint az izmokat is építi ez a táplálék. Mivel nagy mennyiségben szénhidrátokat tartalmaz, ezért a tápiókával gyorsabban lehet hízni. Könnyen beszerezhető a boltokban, nem túl drága, és nem sok időbe telik az elkészítése.

5. Serkenti az emésztést:

Ha serkenteni szeretné az emésztését, akkor fogyasszon több tápiókát. Ez enyhíti ugyanis a puffadás tüneteit. A tápióka ezen kívül javítja a koleszterinszintet, így a szervezet egészséges marad.

6. Megakadályozza a születési rendellenességek kialakulását:

A tápiókával meggátolható a születési rendellenességek kialakulása. Mivel folsavat és komplex-B-vitamint tartalmaz, ezáltal elősegíti a magzat egészséges és egyenletes növekedését, ezáltal kevésbé alakulnak ki születési rendellenességek.

7. Egészséges idegrendszer:

A tápióka segít abban is, hogy az idegek egészségesek maradjanak. Mivel K-vitamint tartalmaz, ezért serkenti a csontok aktivitását. Ezen kívül jó hatással van a gondolkodásra és az agyra is. A K-vitamin miatt kevésbé alakul ki olyan betegség, mint az Alzheimer-kór, valamint az agyi funkciók is aktívak maradnak.

Hogyan készül a gyümölcsös tápióka puding? Próbáljuk ki, hiszen alig több mint tíz perc alatt elkészül, és nagyon finom.

Hozzávalók:

• 100 gramm tápióka,

• 2,5 dl gyümölcslé,

• egy kevés bogyós gyümölcs vagy gyümölcspüré,

• 1 evőkanál természetes édesítőszer,

• méz.

Elkészítés:

A tápiókát a többi hozzávalóval együtt folyamatos kevergetés közben puhára főzzük. Vigyázzunk, mint minden puding, egy idő után hamar kezd sűrűsödni. Tálaláskor adhatunk hozzá friss fűszerleveleket vagy fahéjat, reszelt citromhéjat, magvakat stb., de akár fagylalttal, tejszínhabbal is megkoronázhatjuk.