A propoliszt ősidők óta használjuk gyógyításra, sebkezelésre, ám igazán reneszánszát napjainkban éli. Ezt a méltánytalanul elfelejtett anyagot újra felfedezte magának a kozmetikai és gyógyszeripar. A propolisz eredetét sokáig titok övezte. A közelmúltig úgy gondolták, hogy a méhek egy speciális terméke, amelyet a mézhez hasonló módon állítanak elő. Ma már tudjuk, hogy ezt a gyantás anyagot a méhek bizonyos növények rügyéből szerzik: főleg a nyárfából, nyírből, fűzből, vadgesztenyéből, fenyőből, tölgyből, szilfából is.

A méhek a propoliszt tavasztól kora őszig gyűjtik szinte folyamatosan, függetlenül a virágpor-gyűjtéstől. A propolisz gyűjtése a külső hőmérséklettől függ, hiszen legalább 20°C-nak kell lennie ahhoz, hogy a fák rügyeinek kemény gyantája megolvadjon. A méh ebből egy keveset kiszippant, és a hátsó lábainál lévő pollengyűjtőbe teszi, majd ha az megtelik, visszarepül a kaptárba, ahol a még folyékony propoliszt elraktározzák további felhasználásig.

Amire a méhek használják

A kaptáron belül a propoliszt sokféleképpen hasznosítják: építőanyagként, szigetelésként, ragasztóként, lakként.
A propolisszal betömik a réseket és repedéseket, hogy a kaptár hermetikusan zárt maradjon, tökéletesen hőszigetelt legyen, és megakadályozzák vele a nem kívánatos látogatók bejutását. Ugyancsak propolisszal javítják a lép hibáit. Az egész kas belsejét bekenik ezzel az anyaggal, hogy megakadályozzák a penészedést, és az új lépeket is bevonják, hogy a sejtek biztosan ne legyenek fertőzöttek akkor, amikor a méhkirálynő lerakja a peléket.
Végül a propolisszal és viasszal borítják be azokat a kis állatokat és rovarokat, amelyek betévednek a kaptárba, szabályosan bebalzsamozzák őket, így nem indulnak bomlásnak.

 

Ősi gyógyszer

A propoliszt egyike volt azon anyagoknak, amelyet felhasználtak az kori Egyiptomban a mumifikálás során. Az ókori görögök, akiktől valószínűleg az elnevezés is ered, főleg sebek és vágások gyógyítására alkalmazták.
Dél-Amerikában az inkák a lázas fertőzések gyógyításakor vették hasznát, jóval az európaiak odaérkezte előtt. De talán a legérdekesebb, hogy Itáliában már a XII. században propolisszal gyógyították a fogszuvasodást és a szájüregi gyulladásokat.
A XVIII. századig az európai országokban elterjedt volt a propolisz alkalmazása a népi gyógyászaiban. Használtak a légúti gyulladások, égési sebek, felfekvés, hólyagok, tyúkszemek, ekcéma, fekélyes sebek, rovarcsípés, vágás és mindenfele sebek esetén. Később, a különféle tabletták elterjedésével párhuzamosan a propolisz használata a gyógyászatban egyre inkább háttérbe szorult.

 

Összetétele

A propolisz összetételét napjaink tudósai is folyamatosan elemzik, ezért pontos leírás még nem áll rendelkezésünkre. Amit biztosan kijelenthetünk az az, hogy 50-55 százalékban tartalmaz gyantát és balzsamot, 25-33 százalékban viaszt, 10 százalékban illóolajokat, 5 százalékban virágport, 5 százalékban szerves anyagokat és különféle ásványokat. Emellett vitaminokat és az ásványi anyagok közül pedig alumíniumot, báriumot, kalciumot, krómot, kobaltot, rezet, ónt, vasat, mangánt, nikkelt, szilíciumot, stronciumot, vanádiumot és cinket is tartalmaz.

A propolisz fizikai, kémiai jellemzői és terápiás felhasználása attól függ, hogy honnan származik, és milyen fáról gyűjtötte a méh.
Színe általában barna, de az összes árnyalat előfordul sárgától a feketéig, pirosas és zöldes árnyalatban is.
Az illata aromás, gyanta, méz, viasz és vanília illata keveredik benne. Íze jellegzetes. semmi mással nem összetéveszthető; érdemes alaposan megrágni, hogy puhává és homogénné váljon. Kissé kellemetlen elfogyasztani, meri a fogunk közt ragad, legpraktikusabb alkoholban feloldani, és úgy meginni (vízben is oldódik). Az alkoholos oldatban ugyanazok az összetevők találhatók, amelyek a természetes termékben.

 

Felhasználása

A flavonoidok, amelyeket a propolisz tartalmaz nagyon fontosak, mert védik a hajszálereket, fokozzák az aszkorbinsav (C-vitamin) hatását, és alapvető szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében.
A propolisznak antibakteriális, érzéstelenítő, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása is van Nemcsak a baktériumokat, hanem az influenzavírus és növényi vírusok okozta betegségeket is gyógyítja, ezért is használják a biogazdaságokban is. Fontos megemlíteni gomba- és parazitaölő hatását is.
Ezenkívül segíti a reuma gyógyulását, erősít az immunrendszert, antioxi-dánsokat tartalmaz.

Felhasználási területe rendkívül széleskörű, nemcsak az élelmiszeriparban alkalmazzák, például a konzerválásnál, kozmetikai iparban és a gyógyászatban is.
A propolisz rendszeres fogyasztása javítja a szervezet természetes ellenállását javítja és megerősíti a kívülről érkező támadások ellen.
Speciális megbetegedések esetén használhatjuk önmagában vagy más terápiával együtt is. Különösen vérszegénység, légúti megbetegedések (torokgyulladás. garathurut, gégegyulladás, orr-üreggyulladás, fülgyulladás), ínygyulladás, fogfájás, gyomorfekély, nyombél-fekély, vastagbél-gyulladás, húgyút gyulladások, bőrgyógyászati betegségek (zúzódások, sebek, fagydaganat, kelések, napégés vagy más égési sérülések, bőrkeményedés, ekcéma, pikkely-sömör, sugárzás okozta bőrgyulladás, övsömör) esetén nyújt kiváló segítséget a gyógyuláshoz.
A propoliszt samponokban, hajbalzsamokban, fogkrémében, szájvízben, dezodorban, krémekben egyaránt találhatunk. A kozmetikumok általában 1-5 százalékban tartalmadnak propoliszt. Hasznosításának egyik nehézsége, hogy szilárd részecskéket, gyantát és színezőanyagokat tartalmaz, így néha kissé bonyolult különböző állagú termékekbe tenni. A gyanta és a szilárd darabok összeállnak, főleg abban az esetben, amikor vízzel érintkeznek, vagy amikor nagy koncentrációban találhatók egy termékben. Ezért a kozmetikumokban általában 96°-os etil-alkoholban, monopropilén-glikolban vagy polietitén-glikolban oldott formában alkalmazzák.
Az egyedi gyártású krémek esetén az alkoholos, olajos-alkoholos és vizes-alkoholos oldatban tárolt propoliszt használják, vagy egyszerűen csak a finomra darált port
A propolisz fontos szerepet játszik a biogazdálkodásban, de növényvédő szerként, gombaölőként, rovarölőként alkalmazzák.
Vízben oldva védi a kerti fa bútorokat a korhadástól, de ha a fémszerszámokat bekenjük propolisszal, megakadályozhatjuk a rozsdásodást is.

A propoliszt fagyaszthatjuk eredeti formájában, szilárd állapotban rágógumiként vagy kisebb-nagyobb darabokban, granulátumként és porrá őrölve. Megvásárolhatjuk alkoholos oldatként is.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!