A 155 méter hosszú hajó célja annak bizonyítása, hogy a legendás özönvíz nem mese volt, hanem az emberi történelem része. A gigantikus pénzösszeget felemésztő projekt résztvevői végül sikeresnek könyvelték el a dolgot, hiszen amerikai Kentucky államban megnyílt a kiállítás, ahol bemutatták a hajót.

A kiállítás külön érdekessége, hogy a hajó belsejében egy Noé családját bemutató kiállítás és kitömött vagy animatronikus állatokkal, köztük dinoszauruszokkal teli ketrecek várják a látogatókat. A Válaszok a Genezisben vallási csoport szerint ugyanis Isten hatezer évvel ezelőtt teremtett meg mindent - embert, dinoszauruszt -, tehát az őslények még léteztek a nagy özönvíz idején.

A bárkának egy bibliai ihletésű skanzen ad otthont, és az első évben legalább kétmillió látogatóra számítanak.

A kiállítás óriási felháborodást váltott ki, és nem csak ateista, hanem keresztény körökben is, akik a szerint ez a mű a Biblia megcsúfolása, és az elektromos dinoszauruszok alkalmazása már csak az utolsó csepp volt a pohárban.

Valahogy így különítették el az építők szerint a dinókat a bárkában

A kritikusok azóta folyamatosan hangoztatják, hogy a látványosság pusztító hatással lesz a helyi tudományos oktatásra és azáltal, hogy Kentucky adókedvezményeket biztosított egy kimondottan keresztény vállalkozásnak, megsértette az amerikai alkotmány azon módosítását, amely az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkezik. Ráadásul az bárkaépítők azt is figyelmen hagyták, hogy a 155 méter hosszú hajóban a hatezer évvel ezelőtt élt állítok elenyésző töredéke fért volna el akkor is, ha csak egy-egy párt számolunk belőlük.