Hosszú, viszonylag enyhe, de csapadékos ősz után, lassan beköszönt a hűvös és csapadékos tél. Nincs igazán hideg, de a sok esőt, ónos esőt hozó decemberben mégis csontig hatol a hideg. Ilyenkor mindig jól esik valami testet lelket melengető étel, ital.

Dr. Chen Zhen két könyvében is találhatunk olyan gyógynövényeket és recepteket, amit a hagyományos kínai gyógyászat használ az időjárás viszontagságainak kitett testünk felkészítésére és ápolására a hideg napokra. Amint a magyar népi gyógyászat használja a kamillát, a hársfavirágot, hagymahéjat a megfázásos tüneteinek kezelésére, úgy a kínai hagyományos gyógyászatnak is megvannak a maga jól bevált gyógynövényei. Néhány olyan termékre szeretnénk felhívni a figyelmet most, melyeket a téli, meghűléses időszakban előszeretettel használ a Hagyományos Kínai Gyógyászat. Ezen termékek némelyike elsőre talán egzotikusnak tűnhet, de reméljük, hogy már nem sokáig!

Szerzetesek körtéje - a tüdő kedvenc gyümölcse

Kínában évezredek óta használják a torok és a tüdő érzékenysége, és megfázás esetén ezt a erősen édes ízű gyümölcs, amelyet rendkívül népszerű a kínai hivatásos énekművészek körében is. Továbbforralása során használható még cukor helyettesítésére, akár édes szirup is készíthető belőle, amit akár desszertekhez is felhasználhatunk. Egy-egy teafőzet elkészítéshez a gyümölcs egy kis része is elegendő!



Instant gyömbér tea - A kezdődő megfázás idején

Nyirkos hűvös időben, a Távol-Keleten hagyományosan gyakran használják a gyömbér teát megfázásos, influenzás időszakban a kezdeti tünetek megjelenésekor. A gyömbért fűszerként is kiválóan használhatjuk ételeink elkészítéséhez; vagy, akár a friss gyömbért lereszelve, citrommal és mézzel keverve fogyaszthatjuk.

Pangdahai - a hangszálak ápolására

A cukorhajfa terméséből készült teát a hagyományos kínai orvosok napjainkban is szívesen ajánlják a hangszálak ápolására, a légúti rendszer egészségesen tartására. A különleges alakú termés sajátossága, hogy belsejéből, vízbe áztatva, eredeti mérete többszörösére duzzadt szivacs bomlik ki.

Banlangen tea - forró ital nyirkos időben

Különösen nyirkos időben hasznos fogyasztani a légutak védelmére. Gyógynövénykeverék, amely bíbor kasvirág és torma kivonat felhasználásával készült, segítenek fenntartani a szervezet természetes védekező rendszerének működését.

Immungold (Cordyceps gomba) tea

Az értékes hatóanyag-tartalmú Cordy-ceps gomba szárítmány, melyet teák, levesek főzéséhez használhtunk fel. A Cordyceps gomba, mely nehezen fellelhető, szálanként gyűjtik be, ezért Keleten a legnagyobb kincsek közé tartozik.

Csillagánizs teakeverék - ha támad a megfázás

A csillagánizs Dél_Kínában őshonos fűszer- és gyógynövény. Fűszerként és gyógynövényként Távol-Keleten régóta használatos, ahol a légúti rendszer és az immunrendszer egységének fenntartására, valamint az influenza megelőzésére használják. Készíthető belőle tea, de ételek főzése során (pl. leves, rizs) is felhasználható.

Azoknak, akik jobban meg kívánnak ismerkedni gyógynövényekkel, és azok hatásával, vagy betekintést szeretnének nyerni a Hagyományos Kínai Gyógyászat alapjaiba, vagy  csak egyszerűen egy jó receptet keresnek, mely egyszerre finom és egészséges, ajánljuk Dr. Chen Zhen két kiváló könyvét: A gyógyító kínai konyha és a Gyógynövények a kínai hagyományos orvoslásban.

„Legfőbb kincsünk az egészség! Őrizzük meg!”

(A termékek leírásai a Dr. Chen Patika „Egészségmegőrző termékek” c. kiadványának a  felhasználásával készült.)

Még több információ található weboldalunkon:

Zöld Lótusz webáruház