Néhány embernek a magas vérnyomás nem csupán egészségügyi rizikó, hanem a munkahely elvesztésével fenyegető probléma. A fegyveres erők és belbiztonsági szervek alkalmazottai, de akár egy kereskedelmi pilóta vagy egy légi utaskísérő is ki van téve annak, hogy elbukik a rendszeres orvosi vizsgálaton a magas vérnyomása miatt. És nekik az sem megengedett, hogy gyógyszerekkel próbálják beállítani a kívánatos értéket. Számukra a megoldás a jól megválasztott étrendben rejlik. Mellesleg ez lenne a jó megoldás mindenkinek, akinek magas a vérnyomása és nem a gyógyszerek szedése. A közelmúltban egy férfi keresett meg, és számára állítottam össze egy étrendet, ami mindössze 4 hét alatt a 200/110-es átlagos értékről a normális 130/85 körüli értékekre csökkentette a vérnyomását.

Az eredeti ötlet nem tőlem származik. A negyvenes években Dr. Walter Kempner állította össze a diéta elemeit hasonló célból. A lényege, hogy alacsony só, zsír és protein tartalom mellett extrém magas kálium, magnézium, rost és antioxidáns tartalommal operálunk. Jellemzően 20 Hgmm-el csökkenti a vérnyomást, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ezzel bajlódó ember számára teljes megoldást jelent a problémájára. Nagyságrendileg csökkenthető lenne vele a gyógyszerkiadásokra fordított pénz és ráadásul nem kell egyéb drága cuccot sem venni helyettük. Ez egy olcsó megoldás.Csapjon beleSzezonja lesz nemsokára a friss zöldségeknek, ami elengedhetetlenül fontos a terápiában. Ne sokat gondolkodjon. Ha már évek óta magas a vérnyomása, megér 3-4 hete ennek rendbetétele. Sok járulékos betegségtől óvja meg magát és várhatóan évekkel, ha nem évtizedekkel nyújthatja meg a várható élettartamát.

Aki a mérsékelt módszerek híve, az apránként is haszonnal alkalmazhatja a diéta elemeit. Aki olyan, mint én, az ne várjon, hanem az alábbi menüt egye négy héten át minden nap és meglátja, hogy igen gyorsan meg fog javulni a vérnyomása.Egy minta étrendReggeli: Áfonya vagy szeder, főtt barna rizs és stevia, ha édesen szereti

Tízórai: Grapefruit vagy cékla

Ebéd: házi készítésű zöldségleves (6 adag):

3 gerezd fokhagyma összetörve,

1/4 csésze aprított bazsalikom,

1/4 csésze aprított petrezselyem,

1/4 csésze aprított zeller,

1/4 csésze aprított vöröshagyma,

6 csésze nem túl sós csirkeleves

1 csésze víz

2 paradicsom

2 szeletelt cukkini

Elkészítés: a fokhagymát, a petrezselymet, a zellert és a vöröshagymát egy csésze vízben forralja 3 percig, majd öntse fel a húslével és a paradicsomokkal. Ez forralja fel és főzze 15-20 percig. Majd tegye bele a cukkinit és még 10 percig kell főzni.

Uzsonna: alma

Vacsora: Barna rizs, feljavítva szeletelt gombával, és párolt cukkinivel és karfiollal.

Desszert: eper, vagy szeder, vagy meggy, vagy bármilyen sötét friss, vagy mirelit gyümölcsNe aggódjon a mennyiségek miatt. Még senki nem hízott meg barna rizstől és cukkinitől. Ezekből az ételekből nem képes senki túlenni magát. Ha van kedve, váltogathatja a zöldségeket és a gyümölcsöket, de a fentebb írtakat tartom én a legjobbnak. Persze vasárnap vagy ünnepnapon kicserélheti a karfiolt brokkolira, ha változatosságra vágyik. A lényeg, hogy ne sózza túl az ételeket és a gyümölcsök közt legyen alma és sötét színű, a ruhákat is megfogni képes gyümölcs, sok.Egy figyelmeztetés!Ha olyan ember vág bele ebbe a négyhetes diétába, aki vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, annak a gyógyszeradagolását szinte biztosan változtatni kell. Nyomtassa ki ezt a programot és mutassa meg az orvosnak, aki felírta a gyógyszert. Kérje a segítségét az átmeneti időszakra.Demecs István

fitoterapeuta 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!