Amennyiben életmódunkban nem következett be jelentős változás, nem végzünk a korábbinál több fizikai, vagy szellemi munkát, éjjel módunk van megfelelően pihenni, akkor az állandó fáradtságnak, levertségnek más lehet a hátterében, akár vashiány is.

Vaskészleteink bizonyos életszakaszokban könnyen kimerülhetnek, ha nem figyelünk kellőképpen oda. A vasszükségletünk ugyanis nem mindig egyforma: kismamáknak, serdülőknek, aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak, vegetáriánusoknak, betegségből lábadozóknak fokozott vasbevitelre van szükségük.
Köztudott, hogy a vasnak nagyon fontos szerepe van a vérképzésben. A vörösvértestek meghatározó alkotórésze a hemoglobin, ez szállítja az oxigént a tüdőből sejtjeinkhez, a szén-dioxidot pedig vissza a tüdőbe. Így elengedhetetlen, hogy vérünk hemoglobin-szintje megfelelő legyen, ehhez járul hozzá a vas. Vashiány esetén a vér hemoglobin-szintje lecsökken, ezért vérszegénység alakulhat ki. Ilyenkor állandóan levertnek, fáradékonynak érezhetjük magunkat. Türelmetlenek, ingerültek vagyunk, memóriánk és koncentrációs képességünk csökken. A bőr száraz, hajhullás, töredezett köröm, sápadtság kísérheti ezt az állapotot. Az immunrendszer védekezőképessége csökken, ezért fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.
Szervezetünk azonban a vasat nem képes előállítani, így a megfelelő bevitelről nekünk kell gondoskodni. Oda kell figyelnünk, hogy olyan táplálékokat fogyasszunk, melyek kellő mennyiségű vasat tartalmaznak. Az állati eredetű vas jobban felszívódik, mint a növényekben található. Fontos a vörös húsok, máj, hal, kagyló, tojás fogyasztása. A sötétzöld színanyagot tartalmazó növényekben, mint brokkoli, spenót, sóska, petrezselyemzöld, magasabb az ásványi anyag és vitamin-tartalom is. A főzés és a párolás nem csökkenti lényegesen az élelmiszerek vastartalmát. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, így javasolt reggeli mellé elfogyasztani egy pohár frissen facsart narancslevet. Viszont a kávé, a feketetea, zöldtea, tejtermékek, a savlekötők és egyes gyógyszerek gátolják az ételekben található vas hasznosulását.
A vas mellett B2, B6 és B12 vitaminokra is szükségünk van, melyek segítik a vörösvértest-képződést.

 

A vashiányt, vérszegénységet laboratóriumi vérvétellel lehet kimutatni, amelyre az orvos vastartalmú gyógyszert ír fel, vagy étrend-kiegészítőt javasol. Az étrend-kiegészítők esetében nagyon fontos, hogy csak biztonságos forrásból származó terméket vásároljuk, amely tiszta növényi alapanyagokból, például gyümölcsökből és gyógynövényekből készülnek.

Ajánló:

Floradix Kräuterblut-szirup
Étrendkiegészítő vassal és vitaminokkal

 

 

Forgalmazza:
Sal-Bert Kft.
Tel./Fax: 36/431-001
20/539-20-66
www.vashiany-verszegenyseg.hu
salbert@gyogy-salbert.hu