Napjainkban sokan panaszkodnak állandó fáradtságra, ami hosszabb távon a teljes kimerültség érzéséhez is vezethet. A fizikai teljesítőképesség csökkenését főként azok a családos nők tapasztalják, akik munkájuk elvégzése mellett gyermekeket nevelnek és férjükről is gondoskodnak. Elsőként alváshiányra gyanakszanak, ám az elegendő pihenés ellenére is fennálló kimerültség esetén, az okokat talán máshol kellene keresni.

tired-woman-one

Amennyiben életmódunkban nem következett be jelentős változás, nem végzünk a korábbinál több fizikai, vagy szellemi munkát, éjjel módunk van megfelelően pihenni, akkor az állandó fáradtságnak, levertségnek más lehet a hátterében, akár vashiány is.

Vaskészleteink bizonyos életszakaszokban könnyen kimerülhetnek, ha nem figyelünk kellőképpen oda. A vasszükségletünk ugyanis nem mindig egyforma: kismamáknak, serdülőknek, aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak, vegetáriánusoknak, betegségből lábadozóknak fokozott vasbevitelre van szükségük.
Köztudott, hogy a vasnak nagyon fontos szerepe van a vérképzésben. A vörösvértestek meghatározó alkotórésze a hemoglobin, ez szállítja az oxigént a tüdőből sejtjeinkhez, a szén-dioxidot pedig vissza a tüdőbe. Így elengedhetetlen, hogy vérünk hemoglobin-szintje megfelelő legyen, ehhez járul hozzá a vas. Vashiány esetén a vér hemoglobin-szintje lecsökken, ezért vérszegénység alakulhat ki. Ilyenkor állandóan levertnek, fáradékonynak érezhetjük magunkat. Türelmetlenek, ingerültek vagyunk, memóriánk és koncentrációs képességünk csökken. A bőr száraz, hajhullás, töredezett köröm, sápadtság kísérheti ezt az állapotot. Az immunrendszer védekezőképessége csökken, ezért fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.
Szervezetünk azonban a vasat nem képes előállítani, így a megfelelő bevitelről nekünk kell gondoskodni. Oda kell figyelnünk, hogy olyan táplálékokat fogyasszunk, melyek kellő mennyiségű vasat tartalmaznak. Az állati eredetű vas jobban felszívódik, mint a növényekben található. Fontos a vörös húsok, máj, hal, kagyló, tojás fogyasztása. A sötétzöld színanyagot tartalmazó növényekben, mint brokkoli, spenót, sóska, petrezselyemzöld, magasabb az ásványi anyag és vitamin-tartalom is. A főzés és a párolás nem csökkenti lényegesen az élelmiszerek vastartalmát. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, így javasolt reggeli mellé elfogyasztani egy pohár frissen facsart narancslevet. Viszont a kávé, a feketetea, zöldtea, tejtermékek, a savlekötők és egyes gyógyszerek gátolják az ételekben található vas hasznosulását.
A vas mellett B2, B6 és B12 vitaminokra is szükségünk van, melyek segítik a vörösvértest-képződést.

 

A vashiányt, vérszegénységet laboratóriumi vérvétellel lehet kimutatni, amelyre az orvos vastartalmú gyógyszert ír fel, vagy étrend-kiegészítőt javasol. Az étrend-kiegészítők esetében nagyon fontos, hogy csak biztonságos forrásból származó terméket vásároljuk, amely tiszta növényi alapanyagokból, például gyümölcsökből és gyógynövényekből készülnek.

Ajánló:

Kräuterblut termékfotó 2013-okFloradix Kräuterblut-szirup
Étrendkiegészítő vassal és vitaminokkal

 

 

Forgalmazza:
Sal-Bert Kft.
Tel./Fax: 36/431-001
20/539-20-66
www.vashiany-verszegenyseg.hu
[email protected]

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!