Lehet önnek is biokertje könnyedén!

Október hónapban végleg megérkezik az ősz! A hónap első napjaiban többnyire rövid időre visszatér még egy „indián nyár”, aztán jönnek a 20 °C alatti napi maximumok, a hónap második felében egy két deres reggel, főleg holdtölte táján és megérkezik a várva várt esős időszak. Várhatóan így alakul a hónap időjárása ez évben is. 

Októberre már majdnem minden kerti terményt fel-, vagy leszedtünk. A gondos kertésznek már üvegből mosolyog vissza, vagy fagyasztójában hűl a begyűjtött termés.
Még a káposzta és a cékla várja esetleg, hogy sorra kerüljön a szüret. A gondos kertész kertjében a többi letermett növény – paradicsom, paprika, uborka – szára, lombja ilyenkor már a komposztálóban érlelődik. Segítsük az érést, minden 10 kg növényszárhoz adjunk 1-1 liter Natúr Biokál ® 05 morzsázott talajtápot. Ügyeljünk arra, hogy a talajtáp mindig takarva legyen növényi maradványokkal, továbbá a komposzt-halom mindig nyirkos legyen. Kéthetente permetezzük meg Natúr Biokál® 01 permetanyag 10 %-os vizes oldatával.
Teendők a gyümölcsfák körül is akadnak. Egy lemosó permetezést még az ősszel be kell iktatni. Nem érdemes a permetanyagot és a munkánkat a lehulló lomb fertőtlenítésére pazarolni. Várjuk meg a lombhullást. Kiskertekben jut talán annyi idő, hogy a lehullott leveleket összegereblyézzük és elégessük, és azután Natúr Biokál® 01 – 10 %-os vizes oldatához még hozzáadunk 3% rézgálicot, majd ezzel a permetanyaggal alaposan lemossuk fáinkat. Nagyon későre sem tanácsos halasztani ezt a permetezést, mert a kórokozók késő ősszel már felkészülve a télre jobban ellenállnak a gombaölő hatóanyagoknak is. Olajos szerekkel csak három-négyévente tanácsos lemosásszerűen permetezni.
A gyümölcsfák alatti talaj tápanyag-utánpótlására a csurgás alatti területen adjunk 1,5 dl/m² (12 dkg/m²) Natúr Biokál® 05 morzsázott talajtápot.
A hajtásnövekedés serkentéséhez, továbbá a talajélet intenzívebbé tételéhez legkiválóbb anyag a Natúr Biokál® 03 talajtáp kocka. Adjunk belőle a rózsabokrokhoz, a cserjékhez is! Bokronként nagyságtól függően 1-2 db, szőlőtőkéknél 2-3 db gyümölcsfáknál pedig 3-6 db a javasolt dózis.
Októberben van ideje az őszi talajforgatásnak is, amit a kertben ásóval lehet elvégezni. Az ilyen őszi ásást a fő tápanyagpótlással, a talaj tápanyagkészlet-feltöltésével érdemes összekötni. Feltétlen adjunk a talajba négyzetméterenként 1,0 dl. (ca. 8 dkg.) Natúr Biokál® 05 morzsázott talajtápot. Felére csökkenthetjük az adagot, ha be tudunk szerezni jó minőségű istállótrágyát és azt kiadjuk 2 kg/m² dózisban. A téli csapadék is jobban lejut a talajba, nem folyik el s le a felszínen, továbbá a levegő is jobban átjárja talajunkat, ha ősszel nem gereblyézzük el az ásást. A hantokat tavaszra a nedvesség és a fagy együtt úgyis szétporlasztja, így akkor könnyűszerrel elgereblyézhetjük ágyásainkat.
Ilyenkor van ideje a gyümölcsfák, vagy bogyósok telepítésének is. Az ültető gödröt a tervezett telepítést megelőző hónapban célszerű kiásni, az sem baj, ha közben egy tél vonul el a gödör fölött és csak tavaszi ültetésre kerülhet sor. Két dologra azonban mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi érett szerves trágya és 2 dl Natúr Biokál® 05, vagy ha nincs szerves trágya, úgy 3-5 dl Natúr Biokál® 05 morzsázott talajtáp.
A talajlakók ellen használjuk a Natúr Biokál® 01 permetanyag 5 %-os vizes oldatát az ültető gödör előzetes beöntözéséhez, és az ültetéssel együtt végzett első beöntözéshez.
Október az ideje a fokhagyma- és a tavaszi virágok hagymáinak duggatására és a lóbab vetésére. Ne feledkezzünk meg a dughagyma és a vetőmagok csávázásáról. Ez a művelet sok későbbi bosszúságtól megvéd bennünket. Csávázáshoz használjuk a Natúr Biokál® 01 permetanyag 3:5 arányú vizes oldatát, olyan mennyiségben, hogy a csávázandó magok/gumók épp jól benedvesedjenek, de ne ússzanak a csávázó lében. Ezt követően enyhén szellős, hűvös helyen szikkasszuk azokat két-három napon át. Legkésőbb a negyedik napon végezzük el a vetést, vagy az ültetést. Ügyeljünk! Nehogy meginduljon a csírázás a vetés, vagy az ültetés előtt és a kezdődő csírát megsértsük a vetési művelettel.
Egy hónap múlva folytatjuk, addig is jó kertészkedést minden Kedves Olvasómnak!

Alisca Agro Kft.
web: www.biokal.tuti.hu
vagy www.biokál.hu

KÖZÉP- és NYUGAT
MAGYARORSZÁG
Somogyi Zoltán
Levelezési cím: 1164 Budapest, Olló u.26.
Tel.: +36-70-6314643
E-mail.: biokal.forgalmazas@gmail.com

KELET MAGYARORSZÁG
Sárosi István
Levelezési cím:
4531 Nyírpazony Árpád u 69.
Tel.: +36-30-4579090
E-mail.: biokal.forgalmazas.kelet@gmail.com

Megosztás

Hozzászólás

Hozzászólás