A komposztálás környezettudatos tevékenység, amivel az ember a maga szintjén tehet valamit a klímavédelemért.  Emellett megvan a teremtés öröme: hulladékból érték keletkezik. Ezt nevezzük a Compastor®-technológiában zöldjavaknak. A szerves anyag visszajut a földbe, nem kerül hulladéklerakóba, vagy ami a legrosszabb, elégetésre.
A komposztálási tevékenység még jobb lehet, ha társaságban, közösségben végezzük. Léteznek már közösségi komposztálók is. Nagyon jó kezdeményezések! Javasolt ilyenkor egy „komposztmester” kijelölése. Ő a felelős, aki kezében tartja, irányítja és szervezi, felügyeli a közösség ez irányú tevékenységét. Értsen komposztáláshoz, hogy sikeres legyen a tevékenység. Bátran ajánlhatom a Compastor-Csapat segítségét, iránymutatását: tekintsék meg a weboldalunkat, vegyék igénybe komposztdoktori szolgáltatásunkat vagy az újság hasábjain keresztül is kérhetnek tanácsot.

Egyesületünk, a Humusz Maximusz lehetőséget kapott az „Iskolakertekért Alapítvány” szervezésében az Agrárminisztérium által támogatva, hogy részt vegyen az iskolakerttel rendelkező iskolák komposztáló-szettel történő ellátására. Projektünk a „Teremtől-Teremig” megteremti az iskolakertek körforgásos modelljét, mert egy működő „komposztáló rendszert” telepítettünk szerte az országban. A tanulók és a tanárok nagy érdeklődéssel vártak és figyelték a telepítéseinket és a módszertani foglalkozásainkat.
Volt olyan hely, ahol interaktív foglalkozásra is volt lehetőség. S ekkor merült fel a kérdés: Lehet-e divatot teremteni a komposztkészítésből?
A divat a legáltalánosabb értelemben a társas érintkezést irányító szokások rendszere. De hogyan lehet felkapott szokás a komposztálás?
Először is meg kell érteni a komposztálás lényegét, aktualitását. Azután már csak annyi kell, hogy sokan tegyék és jól csinálják, mint a szlogenünkben: „Komposztálni JÓ(L)”! Mert így lesz sikeres, hatékony, ezáltal eredményes ez a tevékenység, ekkor fog széleskörűen elterjedni és ekkor válik népszerűvé.
Ma már divat az egészséges táplálkozás, a fitnesz-wellness, a takarékosság és az újrahasznosítás is. Az egészséges táplálkozást divatosan „kössük össze” az egészséges táptalaj megteremtésével.


A komposztálás divattá válásának meglátásom szerint 2 fő akadálya van, az egyik a félelem, a másik az ismeretek hiánya vagy a rosszul tájékozottság. Félelem a büdöstől és irtózás a gilisztától… Pedig az általunk kidolgozott Compastor®-technológia pont a komposztgiliszták miatt nem büdös. A giliszták nem láthatóak, szorgalmasan dolgoznak a komposzthalomban. Az emberek nagytöbbsége fél, undorodik a gilisztáktól, annak ellenére, hogy a földkerekség egyik leghasznosabb állata, az emberiség jótevője, a talajtermékenység bázisa.  
A gilisztáról nem készültek olyan aranyos rajzfilmek, mint a kisvakondról. Pedig megérdemelné… Tehát a feladatunk a félelem csökkentése és az információ átadása, ami a hatékony komposztáláshoz kell.
 Kellenek a jó példák. Sokan úgy tudják magukról, hogy tudnak komposztálni. Ez olyan, mint a bicikli, hisz biciklizni is mindenki tud. Amit mi ajánlunk a komposztálás területén, az olyan mint a biciklinek a „Tour De France”: egyszerű, gyors, hatékony, sikeres.
Az emberek dolgoznak a zöldhulladékkal, nyírják a füvet, vágják a gallyakat és összegyűjtik a leveleket. Aztán mindent megtesznek azért, hogy ezeket eltüntessék. Tavasszal meg zsákszámra rakják tele a csomagtartót a benzinkutak és multik olcsó virágföldjeivel, amelyhez, hogy szép legyen a palánta vagy a virág, tápoldatokat is vásárolnak.
Egy kis tudással (Compastor®) a zöldhulladékból sokkal jobb táptalajt és tápanyagot lehet előállítani. A munka nem lesz több, ha komposztálunk, csak az iránya és eredményessége más. Ezt kellene elterjeszteni és tudatosítani, hogy divat legyen a zöldhulladék komposztálásból. A tapasztalat, hogy a saját maga által készített komposzt jobb a virágföldnél, hogy a komposzt nem büdös, és nem foglal sok helyet és, hogy a komposztgiliszta is a Jóisten teremtménye, akárcsak mi. Gondoljuk meg!

Pásztor József
Compastor E.V.

info@compastor.hu
www.compastor.com