2016. 06. 23
A növényápolással kapcsolatos sorozat következő témája nem kötelező tananyag. A legtöbb hobbikertész azonban kipróbálja a növények szaporítását is. Ha jól sikerül, legközelebb már saját szaporítású növényt ajándékozhatunk, de ismerősöknél vagy nyaraláskor megcsodált növényről is érdemes hajtást kérnünk. Soha ne „metsszük” meg kérdezés nélkül mások növényét szaporítóanyag beszerzése ürügyén, nekünk se esne jól, ha egyszer csak elfogy szeretett növényünk!

2016. 06. 17
Egy barlang, ahová közel 20 évig senki nem mert lemenni. Aztán elállt a lélegzetük.

2016. 06. 16
Dr. Farkas Istvánt Szegeden mindenki ismeri, s az ok, amely miatt városszerte számon tartják, kettős: történelemtanári, és önkéntes famentői, fagondozói munkája. Negyvenhárom évig tanított egy jónevű gimnáziumban, néhány éve pedig, amióta nyugdíjba vonult, a szegedi fáknak szenteli életét. Egyébként Szegeden szerinte több mint százan vannak, akik tevőlegesen is tesznek a hatósugarukban lévő fákért, s a civil kezdeményezésnek ezt a formáját nem semmibe venni kellene, hanem hagyni, hogy tegye a dolgát.

2016. 06. 03
A X. században, Abesszíniában élő nomád törzsek tagjai figyelték meg, hogy ha kecskéik a kávécserje lombjából legeltek, nem tudtak aludni utána. Ekkor kezdték alkalmazni először áloműzőként, de még feldolgozás nélkül, nyersen fogyasztották gyümölcsét.

2016. 06. 09
Néhány növény akkor virágzik dúsabban, ha gyökérzete „beszorítva” érzi magát, (pl. afrikai szerelemvirág), ezeket csak akkor ültessük át, ha már szétfeszítik az edényt.

2016. 04. 05
Nem az idők jele, és jő el az Armageddon, ha ötven baglyot látunk egy fán fényes nappal a városban, amint mozdulatlanul merednek ránk narancssárga szemükkel, csak tollfülük áll egyre hegyesebben, ahogy közeledünk, és egyikük ásít egy nagyot. Hanem arról van szó: az erdei fülesbaglyok télidőben szívesen mennek be a városokba, ahol egy-két fokkal melegebb van, mint városon kívül, és könnyebben tudnak apró rágcsálókat zsákmányolni. Magyarországon tíz bagolyfaj költ, közülük van, amelyikből csak összesen egy-két pár, de akad olyan is, melynek fészkelőállománya a településeken is erős. Valamennyien védettek.

2017. 02. 23
A növényápolással kapcsolatban, 10 alapvető kérdéskörre bonthatjuk a legfőbb tudnivalókat. Ha néhány általános szabályt betartunk, nem kell született kertésznek lennünk ahhoz, hogy a növények jól érezzük magukat nálunk. Még az első pillantásra egzotikusnak tűnő növények, mint pl. az orchideák is színpompásan virágoznak ablakunkban, ha ismerjük igényeiket és ennek megfelelően gondozzuk őket.

2017. 02. 23
Ha más országban járunk, szívesen elfogyasztjuk a helyi specialitásokat. Vannak persze kivételek, mint például ez a két étel:

2017. 02. 27
Nem, nem a mesék hétfejű, tüzet okádó sárkányairól van szó, hanem egy olyan energetikai fejlesztésről, amely könnyen tömegcikké válhat és gyermekeink számára már ott lehet a többi háztartási kütyü között. Izgalmas elgondolás, de egyelőre csak a történet elején vagyunk.