2017. 02. 27
Nem, nem a mesék hétfejű, tüzet okádó sárkányairól van szó, hanem egy olyan energetikai fejlesztésről, amely könnyen tömegcikké válhat és gyermekeink számára már ott lehet a többi háztartási kütyü között. Izgalmas elgondolás, de egyelőre csak a történet elején vagyunk.

2017. 02. 27
Télidőn sem kell nélkülöznünk a madarak társaságát. Utazás közben kinézve az autó, vonat vagy busz ablakán, itt is, ott is feltűnnek. Olykor messziről is felismerhetők, hogy vajon mifélék, más esetben a szakember is csak távcsővel tudja meghatározni őket. Vannak köztük olyan fajok egyedei is, melyek nálunk fészkelnek – és olyanok is, amelyek kimondottan telelni érkeznek hozzánk a magas Északról. Békés magevők éppúgy lehetnek, mint télire elbújt rovarok után kutatók, vagy épp ragadozók; mindegyiküknek helye van a természet nagy háztartásában. Sokuk házhoz is szoktatható – meghálálja a téli etetést.

2017. 03. 01
Becslések szerint 23 millió köbkilométernyi talajvizet rejt a Föld, és ennek a mennyiségnek kevesebb mint hat, de az is lehet, hogy csupán egyetlen százaléka – emberi mércével mérve – megújuló energiaforrás – állapították meg a szakemberek, vagyis a 23 millió köbkilométerből 0,35 millió köbkilométert tesz ki az ötven évnél fiatalabb talajvíz. A Föld teljes vízkészlete 1,4 milliárd km³, édesvíz készlete ennek töredéke, körülbelül 35 millió km³. A világ édesvízkészletének 70%-a, mintegy kb. 24 millió km³ a tartósan hideg éghajlatú tájakon, nehezen hozzáférhető módon található, míg 30%-a föld alatti készletekben raktározódik (talajvíz, nedvességtartalom, mocsarak stb.). A világ folyói és édesvizű tavai a Föld édesvízkészletének 0,3%-át adják, ami kb 105 ezer km³.

2017. 03. 06
A vadmacska Európa kevéssé ismert, ám veszélyeztetett ragadozója. Hazánkban is élnek, de az emberek alig tudnak róluk valamit: a szakembereknek is nehezére esik megkülönböztetni a házimacskától. Ezt tovább fokozza az a tény is, hogy elég sok hibrid egyed él Magyarország erdeiben, ami a kóbor házimacskáknak köszönhető.

2017. 03. 23
Bármilyen körültekintően is ápoljuk szobanövényeinket, sajnos nincs 100 százalékos recept a rovarkártevők elkerülésére. A levéltetvekkel, pajzstetvekkel, atkákkal és liszteskékkel sajnos minden növénytartó megismerkedik. Ha rendszeresen átvizsgáljuk a növényeinket, időben felismerjük a kártevőt, hatékonyabban védekezhetünk ellenük.

2017. 03. 06
Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett az Európai Unióban s így nálunk is – mutatta ki a közelmúltban egy nagy feltűnést kapott felmérés. Ennek oka az élőhelyek eltűnése és leromlása – különös tekintettel a mezőgazdálkodással érintett területekre --, s a klímaváltozás. Olyan, nemrég még uniószerte közönséges madárfajok állománya roppant össze kontinensünk jelentős területein, mint a például a mezei veréb, a vadgerle, a búbos- és a mezei pacsirta, vagy a tövisszúró gébics. Közös bennük, hogy előfordulásuk agrár-élőhelyekhez kötődik.

2017. 03. 31
Sokak szerint a rózsák gondozása önálló tudomány. Ez azért túlzás, a hajdani parasztudvarok jellegzetes dísze valóban nagyobb odafigyelést, több törődést igényel, de az alapszabályok betartásával mindenki színpompás, illatos díszt varázsolhat kertjébe.

2015. 07. 30
Amióta városok vannak – úgy hétezer éve --, azóta városokban élő állatok is vannak. Sokszor nem úgy kerülnek emberközelbe, hogy fogják magukat, s lakott területet foglalnak el, hanem épp fordítva: az ember jelenik meg, az általa hasznosított területet az ő tartózkodási helyükre is kiterjesztve.