Mit is jelent a zöld szín a mi kultúránkban? A reményt, a természetet, a tavaszt, az életet…
Mai életünk már szinte elképzelhetetlen vegyszerek nélkül. A világon különböző márkaneveken piacra dobott tisztítószerek számát 4 millióra becsülik. Nem könnyű választani!
Szerencsére egyre több tisztítószergyártó cég tűzte ki célul „zöld”, környezetbarát, környezetkímélő tisztítószerek előállítását. De mit is jelent a piacon a zöld szín?

Olyan termékeket, amelyek környezetbarátok, természetes eredetűek, biológiaiak, kíméletesek, biológiailag lebonthatók, vízi élőlényekre nézve biztonságosak, alacsony illékony szerves vegyületet tartalmaznak, energiatakarékosak…

Az EU-Ökocímke, Ecolabel minősítés követelménye az anyag, készítmény aerob és anaerob biológiai lebonthatósága és az alacsony ökotoxicitása. Fontos, hogy a felhasznált tisztítószer alapanyagai a legnagyobb mértékben növényi eredetűek legyenek, biológiai lebonthatóságuk a lehető legnagyobb, ökotoxicitásuk a lehető legkisebb legyen.
Ahhoz, hogy teljesen zöldek legyünk, a felhasznált termék teljes életciklusát kell megvizsgálni. A tisztítószerek hatóanyagának környezeti terhelésén kívül két fontos és jelentős környezeti tényezőre szeretném felhívni a figyelmet.
Először is a csomagolás kérdése. A tisztítószerek műanyag csomagolása általában a kommunális hulladékba kerül. A műanyag csomagolás a következő veszélyeket jelenti környezetünkre:
• lebomlási idejükkel „még” nem igazán vagyunk tisztában, lerakókban (levegőtől, fénytől elzárt közegben) évszázadokig állhatnak változatlanul,
• nagy térfogatuk miatt sok helyet foglalnak a szemétlerakókon
• gyártási folyamatuk során számos mérgező anyag, melléktermék keletkezik,
• a természetbe kikerülve számos állat életét veszélyezteti,
• bizonyos fajtáiból égetve rákkeltő, légutakat és idegrendszert, belső szerveket károsító anyagok keletkeznek.
Mit tehetünk?
Használjunk koncentrátumokat. Így csak a hatóanyagot kell becsomagolni, szállítani, megvásárolni, és azt otthon felhígítani. A koncentrátumok használatát meg kell tanulni, nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a használatra kész tisztítószerek.
A koncentrátumok használatával egy másik fontos környezeti tényezőre is befolyással lehetünk. Ez pedig a tisztítószer szállítása során keletkező szén-dioxid kibocsátás. Amíg a hígabb, használatra kész tisztítószerből 5 flakonnal használunk el, addig egy 5-szörösére hígítható koncentrátumból csak 1 flakonnal. Ebben az esetben nem csak a környezetbe kerülő káros műanyag mennyisége csökkent ötödére, hanem a szállítás során keletkező szén-dioxid kibocsátás is.
A szén-dioxid emissziót azzal is csökkenthetjük, ha „közel”, például Magyarországon gyártott termékeket vásárolunk. Ezzel nemcsak magyar munkahelyeket teremtünk, tartunk meg, hanem a több száz, esetleg több ezer kilométeres szállítás káros hatásaitól is megóvtuk környezetünket.
A Be Clean Neutra általános tisztító Ecolabel minősítéssel rendelkező felületaktív anyagokat tartalmaz. Alkalmazható minden mosható felület, padozat, csempe, bútorok tisztítására. Mindennapi takarítás során ajánlott koncentráció: 0,5-10 %. 2%-os hígítással számolva 50 liter használati oldat készíthető 1 liter koncentrátumból!
A Be Clean WC-olajat a csészére permetezve a WC-t tisztítja, illatosítja, miközben egy vékony filmréteget képez. Ez a filmréteg megakadályozza az újabb szennyeződések lerakódását, így jelentősen csökkenthetjük az erős vízkőoldók felhasználásnak mennyiségét.
A Wash Taps color és white folyékony textilmosó gél, amely szintén Ecolabel minősített felületaktív anyagok felhasználásával készül. Gazdaságos, 5 literes kiszerelésben kapható. A csomagolását ne dobja ki a szemétbe! Ha felveszi a kapcsolatot vevőszolgálatunkkal, visszavásároljuk a kannát, és újra töltjük.
A Soft Breeze öblítő koncentrátum 1 literes kiszerelésben kapható, amely hígításával egyedülállóan 5 liter öblítő készíthető.
Kulcsár Ildikó

Cudy Future Kft.
www.cudyfuture.hu
info@cudyfuture.hu