Mosódió

 

Honnan származik és mitől természetes a mosódió?


A mosódió a Délkelet-Ázsiában (pl. Indiában, Nepálban) honos, szappanfafélék családjába tartozó fa termése. A mosódió zsíroldó- és tisztítóhatását már évszázadok óta ismerik Ázsiában, Indiában kifejezetten erre a célra termesztik a szappanfát, és már több száz éve használják a helyi lakosok mosásra és egyéb tisztításra.
A mosásra általában a „nagy” mosódió (Sapindus mukorossi, indiai nevén Ritha) héját használják, melynek magasabb a szaponin-tartalma a ritkábban forgalmazott dél-indiai vagy „kis” mosódióval (Sapindus Trifoliatus) szemben.

 

Hogyan működik a mosódió?


A működési elv egyszerű: a mosódió héja felületaktív anyagot, szaponint tartalmaz, ami a meleg víz hatására kioldódik, ezáltal fejti ki tisztító hatását. Lényegében ugyanezen az elven működnek a mosószerek – de a mosódió esetén ezt vegyszer nélkül érjük el!
A szaponin kioldódása függ a vízhőmérséklettől: minél magasabb a vízhőfok és minél több héjat használunk, annál több hatóanyag oldódik ki, ezért a mosódiókat alacsonyabb hőfokon többször használhatjuk fel. Emiatt erősebb szennyeződés esetén több mosódiót tegyünk a vászontasakba és magasabb vízhőfokot válasszunk!
A mosódió által történő mosás közben nem képződik hab - ezen sok felhasználó csodálkozik-, pedig az egyéb mosószerek által képződött hab csak a látvány kedvéért van, a tisztító hatást nem befolyásolja.

 

 

Érzékeny bőr, allergia


A mosódió nagy segítség lehet az érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak. A hagyományos mosószerekben található vegyszerek, szintetikus illatanyagok és színezékek felelnek sok allergiás panaszért, bőrirritációért. Ez teljes mértékben kiküszöbölhető mosódió alkalmazása esetén, ami 100%-ban természetes és nem tartalmaz irritatív anyagokat. Sőt, a környezetet is kíméli, hiszen nincs benne kőolajszármazék, foszfát, sem optikai fehérítő.
Kisbabák, gyermekek esetében ez fokozottan megfontolandó, hiszen a bababőr olyan érzékeny, hogy érdemes természetes mosószer használatával is óvni bőrüket. Érezhetően puhább és finomabb tapintású lesz a mosódióval mosott ruhanemű már néhány mosást követően, ráadásul nem fakítja a színeket.
Köztudott, hogy a mosódió tisztít, de nem tartalmaz olyan anyagot, ami fehérít. A fehér ruhák, pelenkák mosásakor azonban ez nem elhanyagolható szempont. Használjunk kifejezetten erre a célra fejlesztett illatmentes mosódió port, mely egyúttal fehérít és antibakteriális hatású (ajánlatunk: Yellow&Blue mosódió por pelenkák és fehér ruhák mosásához 850g/250g) vagy a mosásnál használjunk a mosódió mellé mosószódát vagy fehérítőt.

 

 

Mi mindenre használható a mosódió?


A mosódió héját nem csak egészben használhatjuk, hanem folyékony gélként is hatékony. Ezt a főzetet otthon házilag is előállíthatjuk, de kereskedelmi forgalomban is kapható már folyékony mosódió gél a kényelmesebb felhasználás végett. A mosáshoz vagy mosogatáshoz kifejlesztett folyékony mosódió gél illatmentes vagy illóolajas változatai között válogathatunk. Ez utóbbiból általában levendulás, narancsolajos, eukaliptuszos van forgalomban (Ajánlatunk: Yellow&Blue folyékony mosódió gél mosáshoz 1l /250ml/illatmentes/levendula illóolajjal/narancsolajos).
A mosogatáshoz ajánlott termékek koncentrációjuk alapján ideálisak nemcsak az edények tisztításához, nyugodtan használjuk őket kézmosáshoz folyékony szappan gyanánt (ajánlatunk: Yellow&Blue folyékony mosódió gél mosogatáshoz 1l / 250ml).
Az indiai ayurvedikus illetve a tibeti gyógyászatban többféle felhasználása is ismert: samponként, tisztítótejként, hajolajként, és különböző betegségek (migrén, epilepszia) kezelésére is alkalmazzák.
A terméshéjban lévő szaponinnal a növény védekezik az esetleges gombák vagy rovarkártevők ellen – ezt mi is utánozhatjuk: ha tetves lenne valamelyik növényünk permetezzük le mosódióhéjból főzött oldattal.

 

 

Újrahasznosítás


A mosódióhéjat használat után nyugodtan a komposzthoz adhatjuk – a növényeinkben aztán új életre kel. Biológiailag teljesen lebomlik. Környezetbarát.

 

 

Ki szeretné próbálni?


Kereskedelmi forgalomban kaphatók kisebb kiszerelések, próbacsomagok, melyek ideálisak arra, hogy az érdeklődők tegyenek egy próbát.
Rendeljen a 06 1 383 4892-es számon vagy írjon a [email protected] e-mail címre, és próbálja ki a mosódió termékeket! Most rendeléséhez termékmintát adunk ajándékba, hogy meg tudja osztani szomszédjával, barátaival is!

 

 

www.volmix.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!