Előző cikkeinkben bemutattuk a háztartási és ipari hulladékőrlők környezetre gyakorolt kedvező hatásait. Sokan vagyunk azonban, akik sosem találkoztunk még konyhamalacokkal, így nem tudjuk és nem értjük, hogy a világ legtöbb országában miért nem képzelhető el a konyha nélkülük.

Egy kis történelem: köztudott, hogy az emberiség fejlődését annak lustasága viszi előre. Ezt már csak onnan is lemérhetjük, ha megnézzük, hogy a világ mely részeiről származik a legtöbb találmány. Tudták, hogy az első mosogatógépet 1893-ban mutatták be az Egyesült Államokban? Az első kereskedelmi forgalomban kapható mikrohullámú sütőt 1954-ben dobták piacra, és mily meglepő, mindez szintén az Egyesült Államokban történt. Ezek után a konyhamalac eredetéhez sem férhet kétség. Igen, a feltalálója egy amerikai építész volt. 1927-ben építette meg az első készüléket, és 85 év elteltével az általa alapított vállalat gyártja a világ legmodernebb háztartási és ipari hulladékőrlőit. Magyarországra mindezek a forradalmi újítások csak évtizedek múltán jutottak el. Mikrója talán már mindenkinek van. A mosogatógép itthon megosztja a lakosság véleményét, de a konyhamalacokhoz hasonlóan, ha valaki egyszer kipróbálta, az nem tud lemondani róla. Hogy miért? Mert kényelmes!
Senki sem ellensége önmagának. A háztartási gépeinket azért vesszük, hogy megkönnyítsék életünket. Moshatnánk teknőben és használhatnánk a mángorlót, ehelyett beállítunk egy automata mosógépet a sarokba. A kaput is ki lehet nyitni kézzel, de nem jobb szakadó esőben gombnyomásra beállni a fedett garázsba? A televízió remekül működött távirányító nélkül 30 éven keresztül, de nekünk nem volt jó. Lusták vagyunk felkelni a fotelből. Akkor főzés közben miért ne legyünk kényelmesek?
Készítsünk egy jó tojásos lecsót. Az első, hogy hagymát pucolunk. De hova? Vagy a szemetes fölött hajolva, vagy újságpapírra az asztalon, melyet aztán szintén a kukába dobunk. Jöhet a paprika és a paradicsom: a módszer itt is ugyanaz. A tojás héja automatikusan a zsákban landol. Húsok készítésénél hatványozottan jelentkezik a probléma: amit kidobunk, az másnapra igen kellemetlen szagokat áraszt a szekrényből. Felmerül a kérdés: nem lenne kényelmesebb mindent a mosogatóba tisztítani? Igen, jól olvasták. Mindent. 85 év fejlesztésének eredménye képen az új Evolution technológia lehetővé teszi, hogy a konyhamalac a konyhában előforduló összes szerves hulladékot megdarálja. A teljesség igénye nélkül: krumpli, hagyma héja, barackmag, zöldségek szára, levele, csontok, szalonnabőr, dinnyehéj, ananász, banánhéj, dióhéj, narancshéj, almacsutka.
A konyhamalac ismertebb funkciója az ételmaradékok megsemmisítése. Bár az előkészítés során nagyobb hasznát vesszük, de valóban, a tányéron maradt étel, a romlott vagy kidobandó felesleg szintén közvetlenül a mosogatóba önthető. Ez kimondottan jól jön, ha az ember mosogatógépet is használ, hiszen egy gyors öblítés után a tányért máris tehetjük a gépbe.
Láthatjuk, hogy egy ilyen eszköz legalább olyan hasznos, mint bármi más a háztartásban. Sőt, a költségcsökkentő hatása sem elhanyagolható, ugyanis a szemétszállítás gyakoriságának igénye töredékére csökken. Jó példa erre egy budapesti társasház, ahol minden lakó a konyhamalac beszerelése és a szelektív hulladékgyűjtés mellett döntött, így a ház megtakarítása a szemétszállítási díjon 80%!
A konyhamalac nagyon kevés kivétellel minden konyhába utólag is percek alatt beépíthető. Használata biztonságos és nem igényel sem szaktudást, sem gyakorlatot. Minden készülék gondozásmentes, karbantartani, üríteni vagy tisztítani nem kell. A legegyszerűbb és legkevesebb törődést igénylő berendezések egyike. Jó példa erre, hogy a Magyarországon 1994-ben elsőként üzembe helyezett 3000 db konyhamalac 95%-a a mai napig üzemel.

InSinkErator Magyarország
www.insinkerator.hu
30/9292395