Az importált gyümölcsök hosszú utat, tesznek meg, mire hozzánk érkeznek. A hűtött konténerek nem védik meg teljesen az árut, emiatt nem kell csodálkozni rajta, hogy felületüket mindenféle vegyszerrel kezelik, hogy megelőzzék a romlásukat. A magyar piacon kapható importált citrusféléket általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelik. A kezelés nélkül igen kockázatos lenne a szállítás, és egy-egy gombafertőzés komoly károkat okozhatna a termelőknek vagy a kereskedőknek.

A legáltalánosabban használt gomba ill. baktériumölők: Imazalil, Tiabendazol, ortofenil-fenol (E 231) vagy a nátriummal alkotott sója (E 232).

Az Imazalil egy különösen erős gombaölő szer, karcinogén, azaz erősen rákkeltő. 100 g citrom felületén átlagosan 15,7 mikrogramm van belőle, a legnagyobb mért érték eddig 74 mikrogramm volt. Ez nem tűnik különösebben soknak, viszont egy húszkilós gyereknek, ha minden nap fogyaszt Imazaillal kezelt élelmiszert naponta maximum 50 mikrogrammot szabad elfogyasztania.

A citromot és a narancsot a szakértők szerint akkor is meg kell mosni, ha a héját nem fogyasszuk el. hámozáskor a kezünkről, vagy a késről rákerülnek a gyümölcshúsra a vegyszerek, ráadásul a kezünk és a vágódeszka is szennyeződik, ami további veszélyforrás lehet.

A citrom és narancs héját sokféleképpen felhasználjuk, szerencsére a fent említett vegyszerek lemoshatóak a gyümölcsök héjáról, viszont tudnunk kell, hogy az egyenetlen felületről az öblítés nem fogja maradéktalanul eltávolítani a gombaölőket. Mielőtt felhasználnánk, körömkefével folyó víz alatt alaposan sikáljuk át a citrusfélék héját.

A legjobb megoldás pedig az, ha biotermesztésből származó citromot használunk!