Arra biztattuk Önöket, hogy tegyék fel kérdéseiket a komposztálással kapcsolatban. Akár kezdők, akár gyakorlott kertészek Pásztor József a Compastor technológia kifejlesztője, a komposztálás szakértője szívesen válaszol kérdéseikre. Íme 15 kérdés-felelt amelyek felfedik a komposztálás rejtelmeit.

A komposztálás minden kiskert tulajdonos számára ismert fogalom. Vagy azért, mert már próbálta és alkalmazza, vagy azért, mert 2021-től tilos a kerti hulladék égetése, és szeretne hasznosan megszabadulni a hulladéktól.

- Komposztáló telepítését tervezem. Nagyapámék nem modern, földfelszíni tárolókban gyűjtötték a hulladékot, hanem gödörben. Én is ilyenben gondolkodok, de nem tudom jobb módszer-e a „föld feletti” mint a „föld alatti” komposztáló. Nem találok róla igazán szakirodalmat.

- Ma már jobb a ,,föld feletti,, komposztáló telepítése, mint a ,,föld alatti,, mert jócskán megváltoztak a körülmények...: Több lett a komposztálás ellensége a „föld alatt” ezért lassabb lett a folyamat, de, ha nem sürgős az eredmény , akkor ki lehet próbálni. A „föld feletti” is csak akkor jobb (gyors), ha megvannak hozzá a feltételek...

- Arra várom válaszát, hogy a déligyümölcs héja mehet-e a komposztba?  Például a banán héja.

- Nyugodtan tegye bele a komposztba a déligyümölcsök héját, változatosabb összetételű komposztot fog kapni. A hatékonyabb „feldolgozás”, miatt javaslom a Compastor-komposztoltó  használatát. Nekünk volt már saját programunk: „Banánhéjból – Paprikát nevelni” címmel... - működött.

- Évek óta vita a családban a citrom-, narancs-mandarin- és banánhéj kérdése. Ha beleteszem a komposztba, a férjem rögtön kiszedi, mert szerinte a héjuk tele van méreggel, tartósítószerrel és tönkreteszem vele a komposztot. Igaza van?

- Azt kell, hogy írjam: „Igaza van” a férjének - abban az esetben, ha nem a Compastor- technológiával komposztálnak, mert a mi eljárásunkban -  ami a vermi komposztáláshoz áll közel- a komposztoltóban található élőlények (többek közt a komposztáló giliszták) feldolgozzák, ártalmatlanítják ezeket a mérgeket.

- A kérdésem az lenne Önhöz, hogyan tudom eldönteni, hogy érett-e már a komposzt?

- Az érett komposzt: egy állagú, barnás fekete színű, morzsalékos, enyhén erdei föld illatú.

- Kezdő vagyok a témában. Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a gallyak, ágak belekerülhetnek-e a komposztba? Le tudnak bomlani? Ha igen, mindegy milyen vastagot lehet még beletenni?

- Igen, a gallyak, ágak belekerülhetnek a komposztba, de csak igen apróra darálva (kb. 2-3 cm vastag darabkák), mert tovább tart a feldolgozásuk.

>>>>A kérdések és válaszok itt folytatódnak!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!